Törölt nick Creative Commons License 2004.06.14 0 0 833
Először is:nos,nem vagyok közgazdász,de józan (mérnöki) észel,ha emelkedik a kőolaj ára és csökken a termelés,akkor annak,akinek a GDP-jében nagyobb arányt képvisel a kőolaj,vissza kell szorítania a részarányt annak szintjére,aki kevesebbet fogyaszt,különben nem tudja megszerezni a szükséges nyersanyagmennyisgéet.
Nemármost,az USA-ban ez nagyobb befektetést kíván,mint az EU-ban,mivel kisebb a népíűrűség,illetve a homogénebb kúlturális háttér miatt az olcsó energia korában a népességcentrum délkeletre vádnorolt(a kelet nagyobb szállítási költséget,a dél nagyobb nyári áramfogyasztást jelent).
Ez nagyjábol azt jelenti,hogy a kőolaj csúcsa után az usa gazdasági növekedése lelassul,valószínűleg a japán és az európai szint alá,illetve ha túl gyorsan történik az emelkedés,akkor 0-ra vagy az alá tud menni a gazdasági növekedés.
(egyszerűen iparágak szünnek meg,miközben tőkehiány lép fel a növekvő nyersanyagigény pénzelszívó hatása miatt).

Az ami-eu helyzet meglehetősen különbözik egymástol.Az EU képes az olajfogyasztás rovására a földgázfehasználás növelésével csökkenteni olajfogyasdztását,az usa nem képes erre.Sőt,az olajfogyasztás növelésével kell ellensúlyoznia a földgázfogysztás kiesését.
Ez EU nagyobb népsűrűsége jobb hatásfokot eredményez az elektromos rendszereknél,ráadásul nagyobb az atomerőművek részesedése a termelésböl,mint az usa-ban.

Továbbá:az orosz főldgázmezők eléggé messz vannak az araboktol.Konkrétan északon találhatóak....(mit gondolsz,miért jön az orosz gáz beloruszién keresztül?)

Nos,a világon a jövőben két nagy forrása lesz az embertömegeknek az öregedő társadalmak számára:az indíaiak és az arabok.Elöbb-útobb meg kell tanulni az asszimilációjukat....Nem csak itt,hanem az USA-ban is.

Előzmény: Első Polgár (832)