oszibá Creative Commons License 2004.06.13 0 0 10
Ne fogdosson, főnök!

A szexuális zaklatás kérdése minden nyugat-európai országban rendezett, Magyarországon azonban továbbra is várnunk kell a jogi szabályozásra, addig pedig nem sokat tehetünk ellene.

A szexuális zaklatás gyakoribb jelenség, mint gondolnánk. Ilyenkor munkahelyi jogkörökkel és hatalommal élnek vissza szexuális célokból. A munkavállaló nővel akár nyíltan is közölhetik, hogy elbocsátják, ha nem hajlandó szexuális kapcsolatot létesíteni. Máskor burkoltan utalhatnak arra, hogy amennyiben kötélnek áll, jutalomban részesül. Ha nem engedelmeskedik, akkor viszont valamilyen formában büntetésre számíthat, például nem léptetik elő.
A férfiak a szexuális zaklatások enyhébb formáit gyakran ártalmatlannak tartják, a nők mégis megalázva érzik magukat. A gyengébb nemtől elvárják, hogy ne tiltakozzanak a nem általuk kezdeményezett szexuális tartalmú beszélgetések, gesztusok és fizikai érintések ellen. Ezek a szituációk nagyfokú toleranciát, a helyzet ügyes kezelését igénylik.
Persze sokszor nem könnyű különbséget tenni szexuális zaklatás és munkahelyi flört között. Angliában önbevallás alapján végzett becslések szerint tíz nőből hétnek van része hosszabb ideig tartó szexuális zaklatásban élete munkával töltött szakaszában. Az erőszakoskodás után sokuknak romlik a teljesítménye. Közülük többen betegszabadságra mennek, vagy végleg elhagyják állásukat.

Újabban egyre többet hallani a felsőoktatási intézményekben történt zaklatásokról. Az érintett tanár nyíltan vagy burkoltan hozza tanítványa tudomására, hogy jobb jegyre számíthat, átengedi a vizsgán, ha a kedvében jár. Ezekben az esetekben a fiatal – korából és a helyzetéből adódóan – még kiszolgáltatottabb. Vannak, akiknek ilyen esetben csak az elkerülés taktikája választható, vagyis a diák megpróbál másik tanárnál vizsgázni. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a tanszékvezetőtől vagy annak feljebbvalójától megpróbálhat segítséget kérni, de ennek kimenetele attól függ, a felettesek többre tartják-e a diákok emberi méltóságát, mint a hibásan felfogott tanári szolidaritást.

Ugyan az Igazságügyi Minisztérium ígéretet tett arra, hogy az esélyegyenlőségi törvénybe a szexuális zaklatás szabályozása is belekerül, azonban hazánkban a kérdés még nincs jogilag rendezve.

Konkrét esetleírások és gyakorlati tanácsok zaklatás esetére a gyöngy.hu oldalon! Kattintson ide:
http://195.184.19.155/gyongy/index.php?apps=cikk&cikk=1357