Mijo Creative Commons License 2004.06.12 0 0 0

Nem, kérem, szó sincs tévedésről, szándékosan idéztem be Rab Rita írását, jóságos Juhosi Feri bátyámról ide, Rém község témaköréhez.
Na de, mit is keres ez a tüchtig sükösdi öregúr, éppen itt ..???

Hát kérem ez úgy történt, hogy Rém egyik nagygazdájánál, az én Gerstenmajer Feri barátomnál ismerkedtem meg Juhosi Feri bácsival (évekig volt nála számadó juhász), ezzel a huncut tekintetű, pödrött bajuszú, legényes kiállású örökifjú juhász emberrel, kivel azóta is élő szoros kapcsolatot ápolok, ha csak tehetem, meglátogatom faluszéli portáján az én öreg cimborámat.
A minap egyik esős-lucskos délelőttön tértem be Rémen Füstös Oszi barátomhoz, a régi banda egyik oszlopos tagjához, és hogy hogysem, rövidesen minden asztalra került, ami ilyenkor szokásos, és mintha randavút beszéltünk volna meg, még fél óra sem telt el, a működő ösztönök odavezényelték a két ifjabb Gestit, Ferkót és Tamást, meg az Oszi egykori piktor kollégáját, a Szabó Pistit is!
Seeej, te magasságos, hogy repül az idő: nosztalgiázásunk közepette tudatosult bennünk, hogy lám, már közel nyolc éve, hogy szeretett Gestink eltávozott az élők sorából. A két ifjabb ördög rögvest kapott is az alkalmon, és azon nyomban időegyeztetéssel megígértették, hogy összeszedem a régi csapat még élő tagjait - Tischler Tóni bácsi, Pestality Jószó, Égi Szepi, Iharos Feri, Mezővári Miki, Deák Misi és a team, Muharos Józsi, Juhosi bá', Fehér Józsi, csak hogy kiragadva pár jelesebbet említsek - és ezekkel kivonulva Rémre adjunk asztal és cigányok mellett emlékezve, egy kis tiszteletet a feledhetetlen múltnak.
Ragaszkodtam hozzá, hogy az indítót, bajai halászlét előkészített alapanyagból én főzzem, miközben szokott ceremóniával folyna a birkapaprikás rotyogtatása (ennek a Fehér lesz a mestere), pálinkázásokkal és sűrű fröccsözésekkel tűzdelve. Hogy ennek az Oszinak milyen finom ágyaspálinkái voltak mindig is, az nem kifejezés, azokról a kristálytiszta borairól nem is beszélve, melyek hagyományos gyalogművelésű szőlőjéből szoktak hordóba kerülni :))... Kíváncsi vagyok milyen zenészeik vannak az ifjoncoknak, de tudván milyen volt az apjuk, nem tartok attól, hogy rossz lenne az izlésük, Ferkókám nagy mulatós bohém volt, és bizony ő maga is mellkasra kapta jó hangulat esetén a Hohner harmonikát.
A tanya! A Gesti legendás tanyája ... Ahol az öreg Juhosi volt a tanyagazda. Na ez többszörösen külön misét érdemel, erre más alkalmmal fogok visszatérni, lévén számtalan kalandunk fűződik ahhoz a gyönyörűséges idilli környezethez, a többi rémi gazemberről, kik a szívemhez közel állnak nem is beszélve :)).

Mijo

Előzmény: Mijo (-)