foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.10 0 0 938
gondolkodtunk azon, hogy lehetne javítani a hatásfokát a mobilklímának. A probléma:

1. beszívja kintről a meleg levegőt. (amennyit kifúj, annyi be is jön)
2. a saját maga által korábban lehűtött levegőt beszívja, majd egy részét felmelegítve kifújja kintre, ezzel is rontva saját hatásfokát.

A megoldás, amin gondolkodtunk:

szétválasztani a külső, és belső légkörét a mobilklímának... tehát kintről beszívja a meleg levegőt, felmelegíti mégjobban, és kifújja kintre. Bentről szívja a hűtött belső levegőt, lehűti mégjobban, és visszafújja bentre. Ez megoldás lenne az 1. és 2. problémára is, csak sajnos az oscar ottoban nem két ventillátor van, hanem egy, így nem lehet megoldani a levegő útjainak szétválasztását.

Másik megoldás, amit idén lehet, hogy kipróbálok, hogy egy légcsövön hozom be a meleg levegőt kintről, és a cső végét beviszem a klíma szívóoldalához. Így a kintről beszívott meleg levegő nem itt-ott szivárog be a szobába, hanem egyből a klímába ér (legkisebb ellenállású út a cső). A kinti meleg levegőt a gép lehűti, illetve felmelegíti, és bentre hideget, kintre meleget fúj. Ez megoldaná az 1. problémát, de a másodikat nem. Talán így is javul a hatásfoka azért. Majd meglátom.

Előzmény: foldimogyoro (937)