devike Creative Commons License 2004.06.10 0 0 5259
Nem azért a peugeotéval lett frissítve mert az esetleg jobb lenne mint a citroen, sőt könnyen előfordulhat hogy ugyanazt a szoftvert használja mindkét márka (ugyanaz a cég, ua. motor + komputer csak a logo más meg a motortérben egy - két alkatrész elhelyezése) hanem azért mert az öcsém révén a peugeotnál van protekcióm.
A dolog úgy kezdődött hogy amikor megvettük az autót, (a tipus felépítését akkor még nem ismerve)a peugeothoz vittük be egy általános szervízre, kiváncsiak voltunk hogy mit is vettem. Hova vittem volna máshova, hiszen az öcsém ott szervízes, így a munkadíjért nem kell fizetnem, az alkatrészekre meg jelentős kedvezményünk is van ezáltal, azt meg gondoltuk hogy sok különbség nem lehet köztük, főleg hogy ua. a cég. A szervíz során végignéztük az egész autót, fékpad, futóműbeállítás, villamosság, fényszóróbeállítás, azután a többi általános dolog mint az olajcsere, légszűrőcsere (később direktszűrő, aztán az eredeti vissza) gyertyacsere, folyadékok utántöltése(ablakmosó, egy kevés hűtővíz stb.) Észrevettük hogy a motor azonos a 306 - os peugeotban alkalmazottak egyikével, azok közül is a jobbik tipussal(KFX - es motor, SAGEM komputer) Kipróbáltuk rajta a DIAG műszert és minden nehézség nélkül vitte. Leteszteltük az autót. (akkor még minden oké volt)Mivel az autó 97 decemberi, szóval már nem mai gyerek és a DIAG is rajta volt, úgy gondoltuk megpróbálunk csinálni egy szoftverfrissítést. Kíváncsiak voltunk hogy van - e újabb verziójú szoftver, gondolván hogy az újabb verziókban kiküszöbölik az esetleges gyerekbetegségeket, amelyekre csak később, az első gyártási évet követő időszakokban, az autók hosszabb idejű üzemeltetése során derül fény. Az én Xsara - m 97.12 - i és a Xsara - kat 97 - től kezdték gyártani. Na jó, előfordulhat hogy az előző gazdájánál már átesett egy ilyen jellegű műtéten, de ezt nem lehet tudni. Szóval meg próbáltuk és sikerült találni frisebb verziót. A DIAG internetes kapcsolattal is rendelkezik, az újabb szoftvert az internetről töltötte le, majd a komputerre fel. Hogy jobb lett - e, azt nem tudom mivel elötte nem használtam az autót. Az tény, hogy így, hogy most megvan a hibája amivel már hosszabb ideje küzködtem, tökéletesen működik, nagyon jól autózható. A fogyasztás úgy hogy néha nagy a talpam és vegyesen használom városban és országúton egyaránt 7L körül alakul, 185/60 - as 14 collos Yokohama gumikkal.
Nagyon kényelmes, vezetőbarát autónak tartom a Xsarát hatalmas csomag és nagy beltérrel, szerintem stabil futóművel rendelkezik és néhány gyerekbetegségtől eltekintve jó vételnek bizonyult, amihez még vezetett szervízkönyv is párosult. Amikkel problémám van: egyelőre még enyhe olajfolyás a főtengelyszimeringnél és a bal oldali féltengelynél (állítólag ezek tipushibák, a gyorsan kopó fékbetét és a néha - néha a kosztól leragadó alapjáratszeleppel együtt.)Amivel nem vagyok megelégedve: szerintem gyenge világítás és a hidegben egy kissé akadós sebességváltó, bár ez olajcserével lehet hogy megszűnik, talán sűrű egy kicsit mert melegen OK.
Előzmény: phoenix (5256)