Üdv, Matiz!
Nah, lássuk, szép sorjában!
Termosztát: a hosszú állásban be tud rohadni, de legtöbbször segít rajta, ha egy kis kalapáccsal, vagy egy nagyobb csavarhúzó nyelével a házat megkopogtatod. Ha akkor sem nyit, akkor kiszerelés. Ehhez le kell engedni mintegy 2 liter hűtőfolyadékot (többet felesleges, mert a motor vízköpenyében elfér, és nem zavar senkit...), és a hengerfej (szemből nézve) jobb oldalán levő kis házat lecsavarozni az öntvényről. M6-os csavarok fogják, 3 darab, szeret berohadni, ezért érdemes megkopogtatni azt is (a csavar fejét, és a menetes részt tartalmazó öntvényrészeket, persze csak érzéssel, merthogy alumínium...), és csak HIDEGEN leszerelni. Nem egy, és nem két hengerfejet cseréltem már beletört termosztátház-csavar miatt (éppen ezért szoktam ezeket Lada szelepdekli-tőcsavarokra kicserélni, és anyával-alátéttel felszerelni)... Arra kell figyelni, ha az újat beszereled (megbocsáss, nem figyeltem meg, hogy milyen kialakítású autód van...), hogy a termosztát tetején levő réz lemeznek orrhűtősön a motor szimmetriatengelyével PÁRHUZAMOSAN, hátulhűtősön MERŐLEGESEN kell állnia (tehát a gumicsőre nézve keresztben). Azon egyszerű okból, hogy ne akadályozza a hűtőfolyadék áramlását...
Légtelenítés: ha orrhűtősöd van, viszonylag egyszerű. Még hidegen is. A vízpumpaházon van egy hengeres fejű csavar, meg a fűtőtesten. Előbb a vízpumpaházon levőt kell megnyitni, úgy, hogy a fűtéscsap is nyitva van (piros állásban van a karja). Orrhűtősön ilyenkor behajolok a motortérbe, és megfújom a tágulótartály nyílását. Mikor megjelent a hűtőfolyadék, elzárom kézzel a csavart, majd meghúzom csavarhúzóval. A fűtőtesttel ugyanez. Hátulhűtősön kicsit bonyolultabb, mert ott hiába fújkálsz, azt be kell indítani. De szintén: előbb a vízpumpaház csavarját, majd a fűtőtest csavarját kell megnyitni, majd ha megjelent a folyadék, elzárni. Nem túl bonyolult dolog, láss neki bátran! :o)))
twk004