wind12 Creative Commons License 2004.06.08 0 0 920
A zajszint és a hangnyomás is más érték. A gyártók egy része megadja mindkét értéket, sőt mindkettőt high és low üzemmódban is. A sokszor beharangozott 26 dB általában a lehető legalacsonyabb mért érték. Én ezt műszerrel 1 méteres távolságból nagyon sok (nem túl drága tipusoknál is) gépnél mértem, természetesen itt is a legalacsonyabb ventillátorfordulatnál. A beltéri egységnél nem nagyon van más, ami zajt keltene, hacsak nem nyikorog a swingelő lamella:)
A kültéri az már más, ott tényleg vannak különbségek még tipusokon belül is. A kompresszor rezgéscsillapítása, a fémes elemek egymáshoz illesztése, stb. az olcsóbb kategóriáknál sokszor nem olyan igényes, mint kellene, ez okozhat magasabb zajszintet. Dehát valamiért ki kell fizetni azt a plusz százezret.

Bumbula2

Az általad említett 58 dB-es zajszint az a következőkből állt: (saját, a napokban mért eredmények.)

Genex (Chigo) 3,6 kw-os kültéri egység, 1 méteres távolság.

Kompresszor-induláskor a szokásos kattanás, és a fordulat eléréséig szokásos rezonancia (kb 20-25 másodpercig): 56,4 dB

Üzemi hőmérséklet eléréséig (kb. 5-6 perc):56 dB-ről fokozatosan 53-52 dB

Aztán folyamatosan ez az érték maradt.

A kompresszor kikapcsolásakor (kattanás) 57 dB.

A ventillátor működése 46 dB

Hangsúlyozom, hogy ezek saját mérések, és csak irányadóak, mivel nem valami szuperhitelesített műszerrel lett elvégezve. Még egy-két géptipusnál megcsináltuk, és egyetlen bukott el csúfosan, bár ez lehet egyedi eset is. Egy Daewoo készüléknek az értékei közel másfélszeresei voltak az előbb leírtaknak. Egyéves gépről van szó.

Előzmény: Bumbula2 (916)