Wouldnotsayso Creative Commons License 2004.06.08 0 0 714
Hol írtam én olyat, hogy a római birodalom bukása után meg kellett volna szűnnie a rabszolgaságnak? Itt magaddal vitatkozol. A rabszolgaság a (nyugat) római birodalom bukása után sem szűnt meg, pl. a törökök is gyűjtötték az emebereket nálunk gályarabnak, sőt a világ egyes részeiben még most is fellelhető (pl. Szudán).

A kereszténység elterjedésének meg csak közvetett hatása volt a rabszolgaság intézményének visszaszorulásában. Sajnos nem tudom, hogy miután a kereszténység államvallás lett a Római Birodalomban, milyen konkrét intézkedéseket hoztak a rabszolgasággal kapcsolatban, de abban biztos vagyok, hogy magát a rabszolgaság intézményét nem szüntették meg. Voltak keresztény rabszolgatartók és keresztény rabszolgák is. Nem tudom, de elképzelhető, hogy keresztények nem tarthattak keresztény rabszolgát, mint ahogyan a muzulmánok sem tarthatnak muzulmán rabszolgát.

Abban igazad van, hogy a gépek kifejlősését alapvetően befolyásolta az emberi munkaerő kínálata. De a dolog ennél "dialektikusabb", mert a gépek fejlődése egyúttal feleslegesen drágává tette a rabszolgákat.

WNS

Előzmény: micu (710)