"Az energia elvben korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre áll (a nap energiája az űrben Pl. gyakorlatilag korlátlanul áll a rendelkezésünkre), más kérdés hogy a jelenlegi technológiánkkal igen drágán / körülményesen lehet hozzájutni."
Elvileg én nagyon gazdag ember vagyok, hiszen kötegekben áll a pénz a bankban - más kérdés, hogy a bank csak igen körülményesen hajlandó nekem egy kevesket juttatni belole.
"Ahhoz azonban hogy az ehhez (vagy más energiatermelő módszer bevezetéséhez) szükséges technológia kifejlődjön mindenekelőtt piaci igényre van szükség. Ez az igény pedig amíg az olaj elég olcsón rendelkezésre áll addig nem igazán lép fel."
Az olaj nemsokára elfogy. Ez egy egyszerű természeti törvény, ezen nem tudunk változtatni. A piaci törvényeket és igényeket pedig az emberek alakítják. Ezen tudunk változtatni. Nagyon jó lenne, ha már akkor kialakítanánk az új energiaforrások iránti igényeket, amikor még van olaj, mert ha már fogytán lesz, akkor késő lesz.
"Aztán a rabszolgaság egy bizonyos Jézus tevékenysége nyomán kissé szalonképtelenné vált, így elindulhatott a fejlődés: előbb az igavonók hatékonyabbá tétele (hám), majd víz/szél energia (Pl. malmok), végül gőzgép, villanymotor, robbanómotor, atomerőmű."
khm, khm.
szeretném eszedbe juttatni, hogy az ókori civilizációk összeomlása és az új energiaformák kiaknázása között sokszáz év telt el. Ekkor volt a "sötét középkor" - ami gyakorlatilag a túlélésről szólt.
Ezt akarjuk?
Persze, hogy nem, de most a helyzet ennél is veszélyesebb.
Sokkal többen vagyunk, és sokkal magassabban vagyunk, miáltal nagyobbat zuhanunk és jobban megüthetjük magunkat.
Mondhatod erre azt, hogy most sokkal okosabbak vagyunk, de sajnos ez egy kétélű fegyver - ez egyben azt is jelenti, hogy sokkal változatosabb és hatékonyabb módon tudunk egymásnak ártani.