Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 213
Kedves Geszthi!

A II. világháború előtt a Felvidék és Erdély kérdésében történt olyan rendezés, amelyre jelen esetben gondolni lehet. Nem gondolkodtak megyékben, országrészekben, járásokban. Egyszerűen az etnikai határokat húzták meg, szinte a legkisebb falu is oda került, ahová a többségi nemzete tartozott.( Ezért bíztak benne a vh vége előtt, hogy a visszaszerzett területeket nem csatolják el ismét, hiszen annak sok alapja nincs. Sajnos megtették.) Lakosságcsere nem történt, azt meghagyták a "demokratikus" győzteseknek, akik ékes szóval hírdették pl. az önrendelkezés jogát. Talán ha nem szovjet érdekszférába kerülünk, más lett volna a helyzet.

Másik dolog, hogy egy kevert népességű területről olyan országban, mint Jugoszlávia, ahol a kisebbségi jogok tiprása hagyomány, nem könnyű egyértelmű képet kapni. Felhívom a figyelmed, hogy a vajdaságban nem csak magyarok és szerbek élnek, nincs ez másképp azokon a területeken sem, ahol a magyarság koncentrálódik. Nem ismerjük azoknak a véleményét, akik ott laknak, tehát a kijelentés, miszerint nem kétséges az eredménye, eléggé kétséges...

Emlékeztetnélek továbbá a boszniai háborút lezáró békére. A hír hallatán, hogy Szarajevó részben sem tartozhat a boszniai szerb köztársasághoz, számtalan szerb elhagyta a várost.