AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.06.01 0 0 750
Üdv!

az antikithérai szerkezet felvetése két szempontból nem volt haszontalan:

1- megmutatta, hogy létezhetett olyan navigációs eszköz, amely akár a hosszúság meghatározásra is alkalmas volt. a görögök valószínűleg nem használták arra, mint ahogy az elterjedtsége is kétséges.

2- megmutatta, hogy elég nehéz megfelelni annak a -jogos- kérésnek, hogy tárgyi bizonyítékot adjunk egy 10-20 ezer éves civilizációról, hiszen még 2000 évről is nehéz.

a bagdadi "elemekkel" kapcsolatban, szerintem szintén az az érdekes, hogy ie. 2-300 évvel ezelőttinek datálják őket, az az időszak pedig nem babilonia fénykora. nekem inkább úgy tűnik, hogy valaki megpróbált reprodukálni valamit, aminak a pontos működését nem ismerte.

itt nem értünk egyet. az elektromosság illetve a galvánelemek felfedezése egyáltalán nem magától értetődőek, az ipari felhasználásukról nem is beszélve (tárgyak bevonása).

Mire alapozom mindezt: ezt a pár ezer vagy 10 ezer "elemet" kb egyidőben készítették, nincs nyoma szerves fejlődésnek, sem további alkalmazásnak. ráadásul nem találtak a közelükben semmit sem ami pl. vezetékként funkcionálhatott volna. pedig nélküle nehéz lehet.
szerintem egy fickó talált egy leírást, megpróbálta megcsinálni, lehet, hogy valóban nem a legjobb fémekkel, de csak az volt, és gondolta így is működni fog. azt olvasta, hogy több ezer kell, ezért sokat csinált, aztán amikor készen volt, nem tudta hogyan -és talán azt sem mivel- kösse őket össze. jött vmi csapás, és az egészet szépen elfeledték.

szerintem ennyi.

MÁS: bár sokkal nehezebben haladok, mint terveztem, de készítem a piri összefoglalásomat. akinek van még kérdése, jó lenne ha feltenné, mert sokat segítene az összeállításban.

von mackensen