Törölt nick Creative Commons License 2004.05.28 0 0 584
Na,gondoljuk végig az eseményeket.
Mi itt nagyjábol 2 hónapja írogatunk,azóta az olaj ára durván megelmelkedett,és az elemzők nem tartják valószínűnek hogy lejebb menne,hanem inkább egyirányú drágulást jórolnak az olajnál.
Tehát amit mi itt végigelemeztünk,nagyjábol megegyezik az elemzők véleményével.

Az áremelkedéseknek határt szab a kereskedés határídős volta.A tőzsde meddig tart határídőket?1-3 év?Szerintem nem több.
Azok az események,amik ezen túli ídőszakon borítják fel a kereslet/kínálati viszonyt már nem láthatóak a tőzsde szemponjábol.Viszont egy atomerőmű építése 7-8 év,egy szenesé is 4-5.Tehát a tőzsdei árszintek alapján történő döntéshozatal az energiahordozóknál képtelen megfelelően szabályozni a piacot.A magas energiaárra adott kapacitásbővülés akkor jöhet csak,amikor a szűkös energiaforrások miatt viszaesik a gazdaság és ez energiaigény,ami miatt a tőzsde által kikényszerített kapacitások kihasználatlanok lesznek.
Ott vannak a gázturbinák.Sejtették,hogy gond lesz velük,de amíg a túlbecsült készletekre le tudtak kötni kapacitást,semmi gond nem volt.Gyakorlatilag a tőzsdén nem létező dolgot adtak el.
Most pedig épülnek a földgázerőművek az elmult évek áramszüneteinek megoldására,úgy hogy nics földgáz a részükre...

Alapvetően a hoszabb távú elemzések ritkán helytállóak.Valamelyik nap nézegettem a neten egy fémpiaci elemzést,ami nagyon keményen mellétrafált az árakban...

(gondoljunk bele,az ami energiahivatal,ami azért hivatalos állami szerv,a tavalyi földgáz termelési számokat az utobbi hónapokban havi 1%-al csökkentette átlagban).

Tehát szerintem a piac pontosan látja amit mi látunk,és az áremelkedések mögtt ez állhat most.

Előzmény: Első Polgár (580)