ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.05.28 0 0 582
"Különben már évek óta ezt hangoztatják a vegetáriánusok."

Ha figyelmesebben elolvasod a cikket, akkor kiderül, hogy a szerző - Richard Manning éppenséggel nem növénypárti - sőt:

Richard Manning is the author of Against the Grain: How Agriculture Has Hijacked Civilization, to be published this month by North Point Press.

Igaz ugyan, hogy az állatokból nyert hús csak az elfogyasztott gabona energiájának tizede hasznosul, de azt is figyelembe kell venned, hogy te sem nyers búzát eszel, hanem azt feldolgozzák - végeredményben a vegetáriánusok csak mintegy 2-szer hasznosítják jobban a gabona energiáját, a diverzitás kárára. Lévén azonban, hogy füvet egyáltalán nem fogyasztunk, így ha egy olyan állatot eszel meg, amelyik nem gabonán, hanem füvön lett tartva, akkor éppenséggel még környezetbarátabb is lehetsz mint a vegetáriánusok.

A lényeg, hogy visszajutunk oda, hogy tulajdonképpen nem is energiaprobléma van, hanem tulnépesedés.

Próbálj meg elvégezni egy gondolatkísérletet: egy üzletközpont vagy utca forgatagában próbálj meg az emberek helyébe valamilyen állatfajtát képzelni - mondjuk páviánt. Azt hiszem felkiáltanál meglepetésedben: "Úristen, mennyi pávián! Ezek túlszaporodtak! Ezek előbb utóbb tönkre fogják tenni az életterüket!"

Isten ugyan mondotta az embernek, hogy
"Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog."

- de ha most ellátogatna a földre, akkor valami ilyesmit mondana:

"Lám, lám. Ettetek a tudás fájáról és értelmes, intelligens lényekké váltatok. Miért van mégis az, hogy nem látjátok korlátaitokat?"

Előzmény: erbe (548)