ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.05.26 0 0 518
"1929-ig az egesz tortenelemben az volt a norma, hogy voltak kurva gazdag emberek, meg napi 18 oraban robotolo munkasok, parasztok, rabszolgak. egyszeruen igy mukodott a vilag, mindenki ehhez volt hozzaszokva.
a XX. szazad elejen azonban a modern ipar olyan hatasfokra emelkedett, hogy sokkal tobb arut tudott eloallitani, mint amit az evezredek alatt kialakult fogyasztasi szerkezet fel birt volna emeszteni. es kialakult a kozeposztaly, ami nem volt elotte sohasem."

lehet, hogy a 20. század elején megindult valami középosztályféleség kialakulása, de az I. Világháború után megfordult ez a trend, mint erre bátorkodtam utalni: minimálbér alkotmányellenes, adócsökkentés, ami a gazdagoknak kedvezett, tovább polarizálva a társadalmat.
A válság 4 eleme közül ez azonban a kevésbé fontos, csak azért emeltem ki, hogy rámutassak az akkori idők és a mostaniak közötti hasonlóságra.

"kisebb nagyobb tultermelesi valsagok folyamatosan jelen voltak a 19. szazadban. "

az 1929-1933-as válság jelentőségét az adja, hogy ez volt az első hosszan tartó globális - egész világot érintő válság. Az jövőben hasonlóakra lehet számítani.

"a 29es valsag keresleti sokk volt, az olajarrobbanas kinalati sokk."

a '29-es válság a felső 0,1% hozzánemértése és gyarlóságának következménye

"inkabb a 70-es evekbe kell nezni modellert, ha olajvalsagot akarsz elemezni."

az emberi hülyeséget és gyarlóságot akarom elemezni. Helyes a meglátásod: az idő előrehaladtával ez folyamatosan növekszik.

Einstein mondotta volt:
"Két dolog végtelen: az emberi hülyeség és az Univerzum - bár az utóbbiról nem vagyok teljesen meggyőződve."

Előzmény: Első Polgár (502)