Első Polgár Creative Commons License 2004.05.26 0 0 502
effektive ugyanazt irtad le 3 oldalba, amit en 2 sorba.
According to a study done by the Brookings Institute, in 1929 the top 0.1% of Americans had a combined income equal to the bottom 42%
egyebkent tiszta szerencse, hogy 1929 elott se amerikaban se a vilag mas reszen nem volt ilyen az arany. :)

ertsd meg, 1929-ig az egesz tortenelemben az volt a norma, hogy voltak kurva gazdag emberek, meg napi 18 oraban robotolo munkasok, parasztok, rabszolgak. egyszeruen igy mukodott a vilag, mindenki ehhez volt hozzaszokva.
a XX. szazad elejen azonban a modern ipar olyan hatasfokra emelkedett, hogy sokkal tobb arut tudott eloallitani, mint amit az evezredek alatt kialakult fogyasztasi szerkezet fel birt volna emeszteni. es kialakult a kozeposztaly, ami nem volt elotte sohasem.

hitelvalsag, reszvenybuborek: nem a 29-es valsag volt az elso reszvenybuborek. 1846-ban teljesen hasonlo felfuvodas volt a nagy vasutepitesek miatt, az 1880-as evekben az elektromos reszvenyekert oltek egymast az emberek. 1990es evekben az internet es a szamitastechnika csinalt buborekot. a 18. szazadban a tulipanhagymabol csinaltak buborekot:)
kisebb nagyobb tultermelesi valsagok folyamatosan jelen voltak a 19. szazadban.

a 29es valsag keresleti sokk volt, az olajarrobbanas kinalati sokk. a kettot nem erdemes osszekeverni, inkabb a 70-es evekbe kell nezni modellert, ha olajvalsagot akarsz elemezni.

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (497)