fehérfarkaska Creative Commons License 2004.05.25 0 0 198
"és akkor sok kívánatos dolog bekerül, pl. a kresztény gyökerek!!!!:))))"

CSupán az ezzel a gond, hogy a demokráciánk és a joaglkotásunk az ókori görög és római kultúrkörhöz és civilizációhoz kapcsolódi, a polgári társadalom megerősödése, a vallási tolerancia, a vallásháborúk befejezése, az inkvizició, a boszorkányüldözések, a keresztes hadjáratok befejezése és a feudális rendszer lebontása a humanizmus és a felvilágiosodás korszakához, a kereskedelmi hagyományok az ősi zsidó kulturkörhöz. És akkor méga 19. sz. legnagyszerűbb vívmányáról, a szekularizációról, az állami és világi élet szétválasztásáról még nem is írtam. Ugye nem akarunk a középkorba visszamenni?
Semmi bajom a kereszténységgel, mint vallással és mint az Európát, Észak- és Dél-Amerikát meghatározó kulturális és társadalmi dologgal. De, a kulturális/civilizációs, jogi/alkotmányi/világi és az egyházi/hitéleti dolgokat ne keverjük egymással.

Én sem szólok bele a te hitéletedbe, de te se szóljál bele az enyémbe! Ha meg mindenképpen azt szereted, ahol a hatalom meghatározza a társadalom hitéletét, akkor nyugodjan költözz ki Afrikába vagy az arab országokba. De Európa pont attól európa, hogy vallási tolerancia, és avallásszabadság van! És akármennyire is nem tetszik a muzulmán törökök, albánok, bosnyákok, macedónok is európaiak, mint ahogyan ma már a skandinávok is óvják, védik a viking örökségüket és kultúrájukat, vagy mi magyarok sem akarjuk a kereszténység oltárán feláldozni a múltunkból eredő kulturális dolgokat, mint a sámán, táltos mondákat, mitológiákat vagy a rovásírás (ami újra kezd divatba jönni).
Arról nem is beszélve, hogy én pl. hiszek a feng-shuiban és a jövőben is szeretnék hinni benne, anélkül hogy ezért európaiságomat bérki megkérdőjelezné - és főleg nem szeretném, ha ezt jogilag, alkotmányilag kérdőjeleznék meg!

Büszke vagyok keresztény gyökereimre, de ezt nem keverem a jogszabályi dolgokkal, és főleg nem akarom jogszabályokban viszont látni, mert az másokat is kirekesztene, meg magamnak a nem keresztény dolgok (pl. ókori és keleti kultúrák, civilizációk) iránt érdeklődő és kedvet mutató felét is.

Előzmény: originalqszi (150)