dekóder Creative Commons License 2004.05.25 0 0 124
Május 5-ei hír:

Kampánytéma lett az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztása, a Fidesz és a kormánypártok ugyanis azon is összevesztek, hogy mikor és hány új tagot válasszanak a testületbe. Arról pedig még nem is egyeztettek, hogy kik lehetnének az új alkotmánybírók. A kétharmados többséget igénylő szavazást a Fidesz csak szeptemberben tartaná időszerűnek, mert akkor már három új bíróról lehetne dönteni. A kormánypártok viszont még a tavaszi ülésszakban megválasztanának két bírát. Az Alkotmánybíróság elnöke szerint veszélybe kerülhet a testület működése, ha nem választanak új tagokat.

(...) Vastagh Pál, az igazságügyi bizottság MSZP-s elnöke egy korábbi nyilatkozatában megüzente: Halmai Gábor alkotmányjogászt támogatná az MSZP és az SZDSZ. A Fidesz viszont megsértődött, hogy anélkül nevezték meg jelöltjüket a nyilvánosság előtt a kormánypártok, hogy előtte ezt az ellenzékkel is közölték volna.

Azért kellene minél hamarabb új tagokat választania a parlamentnek az Alkotmánybíróságba, mert tavaly nyáron, július 31-i hatállyal Németh János, idén május 1-jétől pedig Czúcz Ottó helye is megüresedett. Németh Jánosnak azért szűnt meg a tisztsége, mert elmúlt 70 éves, Czúcz pedig a luxemburgi európai bíróságon dolgozik májustól. A testület létszáma év végén tovább csökken, mert december 23-án Strausz János is betölti 70. évét, így neki is meg kell válnia a testülettől.

A tavaly nyárig 11 tagú, jelenleg 9 fős testület működőképessége így a pártok közötti vita miatt veszélybe kerül: legkevesebb nyolc bírával határozatképes a testület. Így amennyiben a jelenlegi létszám mellett két ember megbetegszik, vagy más okból nem tud elmenni az ülésekre, az AB határozatképtelenné válik.

***

A tegnapi két fiaskó után valóban kérdéses, hogy lesznek-e új tagjai a testületnek...

Előzmény: Törölt nick (120)