Első Polgár Creative Commons License 2004.05.22 0 0 391
nekünk van € és $.
es mi adja az euro es dollar erteket a yuannal szemben, miutan lassan minden kinai import, amit hasznalunk?
megsugom: a stabilitas, amit az USA es UK katonai erofolenye biztosit. lassan ez az egyetlen dolog, amit a nyugati vilag biztositani tud. az indiaik es kinaiak lassan mindenben olcsobbak es jobbak nalunk. meg atomeromuvet meg repulot nem tudnak gyartani, de ez se tart sokaig.
Europa meg nagynehezen tartja a nullszaldos kulkeregyenleget (bar nem hiszem, hogy kina fele is), de a megugro energiaarak konnyen taccsra teszik az EU kulkermerleget, es akkor zuhanni fog az euro, leertekelodnek az europai termekek a nyersanyagokhoz kepest.

Sokkal több, mint a kínaiaknak. tekintve a kinaiak 10 mrd dollar nagysagrendu kulker aktivumat es azt a tenyt, hogy a korabban hasonlo cipoben jaro Japan tartja a kezeben a fel amerikai allamadossagot, en ebben nem lennek olyan biztos.

nemreg olvastam egy marha jo cikket, amelybol kiderult, hogy az azsiai orszagok tulajdonkeppen esz nelkul, szinte irracionalisan vasaroljak az amerikai es europai tokejavakat, amelyeket se megenni, se meginni, se elloni nem lehet. ugyanis o maguk iszonyat sokat exportalnak nyugatra, es az export bevetelt valamire el kell kolteni, de europa es amerika adossagkotvenyen kivul lassan mar mast nem tud adni. ezt a latszolag elonytelen kereskedelmet az azsiaiak nem altruizmusbol teszik, hanem azert, mert csak igy birjak fenntartani ipari termelesuk noveleset, amely az egesz kelet azsia szamara mintaerteku japan model szerint a nyugati allamok keresletere epul. ezert tkp a sajat tarsadalmi bekejuk erdekeben halmozzak el a nyugatot mindenfele elektronikai es konnyuipari josaggal, gyakorlatilag ures papirfecnikert cserebe.
na de biztos, hogy mindig igy lesz-e? mi lesz, ha majd maguk fogjak felhasznalni azt, amit most exportalnak, ugyanis a nyersanyag hiany miatt csak annyit birnak termelni ami a belso fogyasztasra eleg, ami egyebkent eleg dinamikusan emelkedik az exporttal egyutt?
mi lesz, ha az europaiak helyett az oroszokat es az arabokat fogjak elhalmozni exportjukkal, mert az europai es amerikai tokejavak mar nem lesznek vonzoak szamukra?

Előzmény: procurator (388)