AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.05.21 0 0 736

Ezt szólom Giordano Brunóra:

Kedves Kiran és Mr. Q!

kicsit hosszú lesz, de mivel minden konkrét érv nélkül a kereszténységet neveztétek meg az 1500 év „stagnálás” okaként, kénytelen voltam találgatni, hogy mire gondoltatok. Nos, bármennyire is kézenfekvő ez a magyarázat, sok szempontból nem tűnik elfogadhatónak …

1- ha az antikytherai szerkezet valóban egy szerves fejlődés eredménye, akkor Miért nem ismerünk többet?

2- Miért nem volt a rómaiaknak zsebórájuk? azaz mi történt a kereszténység álamvallássá válásáig?

3-együtt jár-e a tudomány és a technika fejlődése?

4- a kereszténység megjelenése együtt járt-e az antik tudomány intézményeinek pusztulásával?

5- kereszténység = stagnálás? azaz pogány dolog-e a fogaskerék?

6- és akkor mit csináltak az arabok?

1- ha igazatok van, akkor valószínűleg több készüléknek is kellett lennie, hiszen a megvalósítása nem okozott gondott abban a korban. valószínűleg minden római császár, vagy szenátor szívesen látott volna egy ilyen eszközt…gondolom, akkor cicero-n kívül többeknek is fülébe juthatott volna a dolog, esetleg látták is volna, maradtak volna fenn leírások, hogy ennek vagy annak az emberkének is volt ilyen eszköze…szóval több tárgyi és írásos nyomnak kellene lennie. Mégis úgy tűnik, hogy Price profnak igaza van, amikor azt mondja, hogy a készülék eltűnésével együtt eltűnt a megalkotásához szükséges tudás is. Akkor hogy van ez? Mi bizonyítja az állításotok igazát?

2-ez elsőre kicsit vicces feltevés, de pl a már korábban említett brügi mester órája, és harrison mester díjnyertes kronométere között 200 év van. ie. 80-ban adva van egy bonyolult szerkezet, amely magában hordozza a továbbfejlődés lehetőségét, miért nem használja ki azt valaki?

3- azt lehet mondani, hogy a görög tudomány hanyatlása már a római hódításokkal elkezdődött, de a technológia ettől függetlenül finomodhatott volna. ahhoz nem akadémikusok kellenek, hanem ügyas mesteremberek (pl harrison mester tanult szakmája szerint ács volt, nem járt semmiféle iskolába…). nincs jobb példa, mint az órakészítés fejlődése (nem stagnálása) európában, a 13. századi első órának nevezhető szerkezetek folyamatosan fejlődtek, dacára annak, hogy kereszténység volt, inkvizíció volt, valamint a tudományos élet is csak pislákolt az antik időkhöz képest. Miért állt meg a fejlődés ie. 80-ban, amikor összehasonlíthatatlanul jobbak voltak a feltételek, mint a 13 sz-i europában.

4- ehhez a kérdéshez tudni kell, hogy a keresztények sokáig egy üldözött szektát alkottak, így balgaság lenne azt állítani, hogy puszta megjelenésük romba döntötte a görög tudományt. 312-ben vált államvallássá a kereszténység, így Kr.e.80-tól kb 400 évig még „nyugodtan” fejlődhetet volna a tudomány. még ha nem is születtek újabb nagy tudosok, újabb nagy felfedezésekkel, akkor is legalább az addig meglévő tudás továbbadása biztosított volt. csak írástudók és tanárok kellettek hozzá. a nyugatrómai birodalmat a barbárok elpusztították, de a kelet római tovább élt, benne az antik tudásközpontok is. az athéni akadémiát 575-ben záratja be justiciánus császár, alexandria egészen az arab hódításig működik (igaz a könytárat julius cézár, a keresztények, végül az arabok is felgyújtják), konstantinápoly egészek a keresztesekig mentes a kifosztástól, ott javában készítgethették volna a szerkentyűket, vagy legalább másolhatták volna) Mire ment el az a pár száz év, köztük a római birodalom aranykora?

5-részben már beszéltem róla, de –mindamellett, hogy az antik világ tudományos eredményeit elnyomta- a kereszténység önnmagában nem jelentette azt, hogy a technológiai fejlődés is megállt volna, lásd a korábban említett óra fejlődési vonalat, vagy pl. a katedrális építkezéseket. ezekhez mindenképpen szükség volt vmiféle mesterségbeli/mérnöki tudásra. vagy nem? a szellemi élet nem virágzott, de ettől még építhettek volna a korábbi ketyerékre, de nem ez történik, hanem az, hogy szép lassan bonyolultságben utolérik az anthikythérai szerkezetet, majd el is hagyják…

6- és az arabok? ők gyakorlatilag elfoglalják az antik világ legfontosabb városait, szépen fel is fedezik maguknak, az arab virágkor gyakorlatilag ez az időszak. mégis mit látunk? azt, hogy az antikytheraitól egyszerűbb szerkezeteket készítenek! vajon miért, amikor évszázadaik vannak a finomítására és a továbbfejlesztésére? A készülék elkészítésének mely titka maradt zárva előttük?

von mackensen