lsr Creative Commons License 2004.05.20 0 0 44
Szia Imen!

Jézus nem azt mondta, hogy ezt imádkozzátok, hanem azt, hogy "így imádkozzatok". (Bár Lk. 11:2-ben ezt szó található, de dőlt betűvel van szedve. Ez azt jelenti, hogy szerkesztési betoldás, ami nem volt benne az eredeti szövegekben.)

A Bibliában az ima nem kötött szövegű, és nincs megkülönböztetve az ima, a könyörgés és a fohász. Mind kizárólag Istenhez szól, és az emberek saját szavaikkal mondják azokat. Több példa erősíti ezt meg, míg ellenkezőjére egy példa sincs. Pl.:

"És ő eltávozék tőlök mintegy kőhajításnyira; és térdre esvén, imádkozék, Mondván: Atyám, ha akarod, távoztasd el tőlem e pohárt... És angyal jelenék meg néki mennyből, erősítvén őt. És haláltusában lévén, buzgóságosabban imádkozék; és az ő verítéke olyan vala, mint a nagy vércseppek, melyek a földre hullanak. És minekutána fölkelt az imádkozástól..." (Lk. 22:41-45) "Ismét elméne másodszor is, és könyörge, mondván: Atyám! ha el nem múlhatik tőlem e pohár, hogy ki ne igyam, legyen meg a te akaratod. És mikor visszatér vala, ismét aluva találá őket; mert megnehezedtek vala az ő szemeik. És ott hagyva őket, ismét elméne és imádkozék harmadszor, ugyanazon beszéddel szólván."(Mt. 26:42-44)

A másokért való imádkozásról nem beszél Jézus a Miatyánkban, mégis máshol erre tanít. Ez egyértelmű eltérés a kötött szövegtől:

"Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket." (Mt. 5:44)

"Monda pedig az Úr: Simon! Simon! ímé a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát; De én imádkoztam érted, hogy el ne fogyatkozzék a te hited: te azért idővel megtérvén, a te atyádfiait erősítsed." (Lk. 22:31-32)

"Mivégből imádkozunk is mindenkor ti érettetek..." (2. Thess. 1:11)

"Imádkozásaimban mindenkor könyörögvén, vajha egyszer már jó szerencsés út adódnék nékem Istennek akaratából, hogy hozzátok mehessek..." (Rm. 1:10)

"És azért imádkozom, hogy a ti szeretetetek még jobban-jobban bővölködjék ismeretben és minden értelmességben..." (Fil. 1:9)

"Hogy van hát? Imádkozom a Lélekkel (a Szentlélek segítségét igénybevéve), de imádkozom az értelemmel (átgondoltan) is..." (1. Kor. 14:15)

Azt írod: "És hát kérdem én, még ha így is lenne, a régi idők embereit kívánod követni, vagy pedig egy próféta útmutatásait?" Az apostolok mind próféták kivétel nélkül, mert bizonyíthatóan Isten beszéde nyilvánul meg általuk. Az "egy próféta" pedig nem más, mint az Isten egyszülött Fia, aki Ura és Teremtője az egész földnek.

Ha pedig ennek ellenére mást hiszel, akkor is tiszteletben szándékozom tartani hitedet.

Előzmény: Imen (43)