AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.05.19 0 0 729
Kedves kiran!

"Te így is úgy is, akármit fogunk felhozni, akárhány szerzőt és honlapot idézünk, akkor is besorolod e ketyerét az ezoterikus dolgok közé."

nem sorolom az ezoterikus szerkezetek közé. a kiindulás az volt, hogy webvandor kért vmi navigációs eszközt, amit a piri térképhez használtak. én mutattam 1-et. igaz, csak 2000 éves, de hogyan várható el, hogy 20000 éves leletet mutassak, mikor a görög korból is csak ez maredt fenn? miért tudod azt gond nélkül elfogadni, hogy a görögök pár száz év alatt a 18 sz technológiai szintjére jutottak, majd 1500 év stagnálás következett, de azt nem tudod, hogy a görögöket is megelőzte mondjuk 1500 év stagnálás, és előttük a főniciaiak legalább annyit tudtak a világról, és hasonló technikai színvonalat képviseltek? hogy nem maradt fenn semmi! a görögökből sem sok...

"Sajna be kell látnod, hogy akárhogy kapálózol a tanulság megfogadása ellen, te is beleesel néha abba a hibába, hogy elfogultan csoportosítasz forrásokat, sőt elvetsz olyanokat, amik napnál világosabban szólnak ellened. "

csak a te általad betett honlapokból idézek: (a korábbiakat nem ismétlem meg, pedig azok is onnan vannak)

1- a működés animációja – nem töltöttem le, de biztos jó!

2- a következő, egy cikk az alábbi helyről: http://www.math.sunysb.edu/~tony/whatsnew/column/antikytheraI-0400/kyth1.html . A cikk így kezdődik: “The main reference for these columns is printed: the monograph, cited below, by the famous Yale historian of science Derek De Solla Price”

azaz: ezen írás fő referenciája a Yale egyetem híres historikusának Derek De Solle Price-nak a cikke.

Aztán a folytatásban: „It is enough to know that there is no trace of anything like it until around 1000 A.D”

azaz: elég ha tudjuk, hogy nincs nyoma semmi hasonlónak egészen Kr.u. 1000-ig (akkor van az az arab leírás!)

Folyt: többször szó szerint idéz Prof. Price-tól…majd azt mondja, hogy a legérdekesebb részeket fogja megvizsgálni: „This month it is the Sun-Moon assembly, next month: the Differential Gear.” a nap-hold mozgató szerkezetet és a differenciálművet.

A nap-hold szerkezetről a legérdekesebb dolog a szögsebesség: a szerkezeten : 13.36842, a valóságban: „which is an excellent approximation of the astronomical ratio 13.368267.. .” azt hiszem nem kell fordítani. aztán szépen levezeti, hogy mindezt hogyan határozhatták meg. a cikk elég technokrata, nem igazán tudománytörténeti szempontból vizsgálja a kérdést

a differnciálmű taglalása hiányzik a honlapról.

3- cikk a science & technologiból. ez az economist nevű lap melléklete, tehát nem egy tudományos folyóíraté, ezzel nem akarom csökkenteni a cikk értékét. A cikk szerzője beszélgetett Michael Wright-al a londioni Természettudományi múzeum kuráturával. Lássuk:

kezdi a történettel, benne a kihagyhatatlam Price proffal, majd folytatja: „A new analysis, though, suggests that the device was cleverer than Price thought, and reinforces the evidence for his theory of an ancient Greek tradition of complex mechanical technology.”

azaz: az újabb vizsgálatok szerint a készülék még fejlettebb, mint Price prof gondolta, és megerősíti azt az elméletet, hogy a görögök nagyon fejlett mechanikai tudással rendelkeztek.

aztán példákat mond arra, hogy prof Price elmélete nem mindenhol lehetett helyes, majd így folytatja:” Since so little of the mechanism survives, some guesswork is unavoidable.”

azaz mivel nagyon kevés maradt fenn a készülékből, némi találgatásra mindenképpen szükség van.

aztán leírja, hogy Wright szerint hogyan működött a szerkezet, amely szerinte az egész akkori naprendszert modellezhette. szó szerint:

„In other words, the device may have been able to predict the positions of the known celestial bodies for any given date with a respectable degree of accuracy, using bronze pointers on a circular dial with the constellations of the zodiac running round its edge.”

A cikk egy érdekes bekezdése: „How closely this reconstruction matches up to the original will never be known. The purpose of two dials on the back of the device is still unclear, although one may indicate the year. Nor is the device's purpose obvious: it may have been an astrological computer, used to speed up the casting of horoscopes, though it might just as easily have been a luxury plaything. But Mr Wright is convinced that his epicyclic interpretation is correct, and that the original device modelled the entire known solar system.

magyarul: azt, hogy a modell mennyire hasonlít az eredetihez sohasem fogjuk megtudni. a készülék hátoldalán lévő 2 számlap mire szolgált még nem világos, bár az egyik jelölhette az évet. A készülék építésének célja sem világos: lehetett csillagászati számiológép, horoszkópkészítő, vagy egyszerű luxus játékszer. Mr. Wright meg van győződve róla, hogy az ő epiciklikus értelmezése helyes, és hogy az eredeti készülék a teljes naprendszert modellezte.

a cikkben szó esik még egy 6. szi darabról, annak részletezése nélkül csak annyit mond róla, hogy kisebb, meg arról is, hogy ókori eszközökkel elkészíthető a készülék. ezt mondjuk nem is vonja kétségbe senki sem, hiszen a készülék megfelelően datált.

Aztán jön cicero: „Cicero, writing in the first century BC, mentions an instrument “recently constructed by our friend Poseidonius, which at each revolution reproduces the same motions of the sun, the moon and the five planets.”

azaz: poseidonus barátunk mostanság készített egy szerkezetet, amely reprodukálja a nap a hold, és az 5 bolygó mozgását”

Továbbra is csak azt mondom, hogy ennek semmi forradalmi értéke nincs, hiszen a készülék tárgyi valójában is megerősíti a létezését.

Aztán jön arkhimedesz: „Archimedes is also said to have made a small planetarium, and two such devices were said to have been rescued from Syracuse when it fell in 212BC.”

azaz arkhimedeszről szintén azt mondták, hogy készített a kis planetáriumot, melyek közül 2 túlélte szirakuza Kr.e. 212-es ostromát.

nem tudom, hogy mennyit lehet tudni ezekről a készülékekről, de prof Price szerint más elven működtek.

aztán folytatja: „It also provides strong support for Price's theory. He believed that the mechanism was strongly suggestive of an ancient Greek tradition of complex mechanical technology which, transmitted via the Arab world, formed the basis of European clockmaking techniques.”

azaz: ez támogatja Price azon elméletét, miszerint a készülék azt sugallja, hogy a régi görögök komoly mechanikai tudással rendelkeztek, amely az arabokon keresztül az europai órakészítés alapjául szolgált.”

a lényeg itt az, hogy a készülék sugalja azt, hogy a görögög fejlett technológiai tudással rendelkeztek, és nem fordítva, hogy az amit a görögökről tudunk sugalta, hiogy effelé bonyolult szerkezeteknek létezniük kellett.

4- akövetkező honlapról: http://www.world-mysteries.com/sar_4.htm ezt hamar elintézhetjuk, mert ez gyakorlatilag prof Price scientific american-ban megjelent cikke, valamint az előző pontban ismertetett economist cikk.

5- rajzos illusztráció, kevés szöveggel, 1 db rajz

6- rajz, szöveg nélkül

7- néhány kép kevés szöveggel, semmi új info.

Hasonlóan fogtok felsorakoztatni tényeket a továbbiakban is?

von mackensen