Mijo Creative Commons License 2004.05.18 0 0 12

"Dulity Tibor kiállítás Bácsalmáson

2004.04.23.
Objektív Hírügynökség - Hírös.Index

Állandó kiállítást nyit Bácsalmás városa szülötte, Dulity Tibor festőművész alkotásaiból április 30-án pénteken 18 órakor a Könyvtárban. „Bácsalmásról indultam, szüleim is itt élték le az életüket. Anyám Kósa Julianna házakhoz járó mosónő, mindenes. Apám Dulity Márk napszámos, majd villanyszerelő. Májkó nagyanyám, családunk lelke a bunyevác szokások és hagyományok átörökítője.

Faluvégi kölyökbanda, bátyám vezényletében, mezítláb, klottgatya, kisebb csínytevések, nagyobb bűnök, padlások és csűrök igézete, a csakazértis megmutatom bátor botorságai – máig hűen őrzött szegényen is boldog gyermekkorom.

Bácsalmásról indultam és voltam ifjú legény, szerelmes és gyermekek apja, bérelszámoló, gazdasági vezető, könyvtáros, művelődési otthon igazgató, színjátszó és fotószakkör vezető, magam is nyűttem versek rímeit és a rég lebontott színpad deszkáit: jártuk más falvak bemutatkozásra és hintésre alkalmas helyiségeit, tanultam ezt-azt, leginkább képzőművészetet Rakonczai Mihály és Gellért Sándor tanáraim biztatásával, a csakazértis megmutatom bátor bátorságaival, ifjúból férfivá cseperedve.

Bácsalmásról indultam, s lettem országjáró, időnként kiállításaimmal Európára is kitekintő, megyei- és országos kulturális szervezetek, intézmények, rendezvények szervezője, képzőművészeti szervezetvezetője, vezetője, tanultam és tanítottam ezt-azt, leginkább képzőművészetet és világszemléletet. Bozsó János őszintesége, Diószegi Balázs, Goór Imre tömör vizuális szókészlete, Sőreg Dénes, Tóth István esztétikai világlátása, Bálványos Huba szakmai tanácsadó közszereplése, társam, Benkő Éva kemény tartása és lágy megértő embersége kísért életutamon tovább. Amit tanultam és tudok, makacsul, mindenhol, mindenkor – képzőművészeti táboroktól, kiállítás megnyitóktól a baráti, családi összejövetelekig – megkísérlem továbbadni, a csakazértis szolgálom bátor bátorságaival férfiból idősbé hajolva.

Bácsalmásról indultam és életem legnagyobb ajándéka és büszkesége, hogy oda visszatérhetek. Az indító közösség elé tárhatom mindazt, amit az életút során alkottam. Adhatok valamit abból, amit ott, onnan és más egyszerű és nagyszerű emberek életéből, a magyar tájból és történelmünk sodrából merítettem.

S most alkotásaimmal hazatértem – vallotta Dulity Tibor.

A kiállítást dr. Benkő Éva szociológus nyitja meg. Köszöntőt mond Zalántai Endre polgármester. Az állandó kiállítás a Könyvtárban kap helyet."