AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.05.18 0 0 724

kedves Mr. Q.!

én olvastam jó pár linket, gondolom, hogy TE is, és csak nyelvbotlás volt az alábbi:

"Alapelv, hogy kiragadni, kinagyítani egy _véleményt_, méghozzá ebben az esetben napnál világosabb, hogy hiányos tudásról tanúskodó véleményt, ami _mindig_ egyazon sablon szerint szól."

Nos, Prof. Derek J. de Solla Price a Yale egyetem tudománytörténet tanára volt, halála után díjat is elneveztek róla, amelyet az egyik évben egy magyar kutató kapott meg. nem is ez a fontos, hanem az, hogy gondolom, tudománytörténészként talán megfogalmazhatta azon véleményét, amit TI nem tudom mire alapozva megkérdőjeleztek. Prof. Price nem volt sem UFO szakértő, sem ezoterikus, mindössze elmondta, hogy mi a véleménye az antikithérai szerkezetről.

tehette mindezt azért is, mert ő volt az, aki rájött, hogy mi lehetett ez a szerkezet, és két működő modelt is készített, az egyik az athéni nemzeti muzeumban látható.

Összegezve: úgy gondolom, hogy Prof. Price véleménye úgy is mint tudománytörténészé, és úgy is mint az antikithérai szerkezet egyik legalaposabb tanulmányozóé, nem tartozhat, és nem is tartozik, az általad "hiányos tudásról tanúskodó vélemény" kategóriába. vagy legalábbis megmosolyogtató...

Derek J. de Solla Price rövid életrajza:

Derek de Solla Price was born in Leyton, near London (UK) and obtained a Ph.D. in experimental physics from the University of London in 1946. After a three-year teaching assignment at Raffles College (Singapore), he returned to England and obtained a second doctorate, now in the history of science. He successively worked at Princeton and the Smithsonian Institute. At Yale, where he remained until his death, he was appointed Avalon professor of history of science. He studied the exponential growth of science and the half-life of scientific literature. In a famous article "Networks for scientific papers' he drew attention to the interactive communication patterns of scientists, as shown by citations to each other's work. His article on cumulative advantage processes, interpreting Herbert Simon's theory, earned him the best JASIS paper award (1976). He is a pioneer and outstanding figure of the sociology of science and has been called 'the father of scientometrics'. In 1984 he received, posthumously, the ASIS Research Award for outstanding contributions in the field of information science.

Biztosan véletlenül elkerülte a figyelmedet, de az alábbi munkái alapműnek számítanak a témában, szinte minden cikkben hivatkoznak rájuk (legalábbis ha a google-lel keresel, az első 10 találatban 10x...):

The interested reader can study the following works:
Price, Derek J. de Solla, Gears from the Greeks: The Antikythera Mechanism- A Calendar Computer from ca.80 B.C., Science History Publications, 1975.

Price, Derek J. de Solla, An Ancient Greek Computer, Scientific American, Vol. 200, No 6 (June 1959), pp. 60-67.

Asszem ennyi talán elég is. igazán nem akarok más dolgába beleavatkozni, de holabög rém-nek annyi igaza mégiscsak van, hogy ami vélemény bármiben is ellentmond a véleményeteknek, azt azonnal szimplán ezotérikusnak tituláljátok, és megpróbáljátok lesöpörni, még annyi fáradtságot sem véve, hogy megnéznétek, hogy ki is írta...

nekem mondjuk mindegy...csak kíváncsi voltam...

további jó kutakodást!

von mackensen

Előzmény: Mr.Q. (722)