figyelő Creative Commons License 2004.05.15 0 0 216
Pogromvita ’56-ról

NSZ • 2004. május 15. • Szerző: H. Z.

Az 1956-os forradalmat zsidó pogromokból eredeztető David Irving teóriája nem annyira idegen magyar történészberkekben – hangzott el a Zsidógyilkosságok 1956-ban? című könyv tegnapi bemutatóján. A szerző: Matúz Gábor, az MTV-n a hírhedt angol történész megszólaltatása miatt megszüntetett „+ 1 Éjjeli menedék” volt szerkesztő-műsorvezetője.

A műsor tavaly októberben adott teret Irving véleményének, ellenvetés nélkül. A beszámolót készítő Siklósi Beatrix felelős szerkesztő szerint egy tudósításban azt kell visszaadni, ami elhangzik, a vitát a következő adásban akarták lefolytatni, amit a köztévé akkori elnöke, Ragáts Imre már letiltatott. Az Arcvonal Irodalmi Kávézóban tartott eseményen – ahol a vendégeket a lépcső tetején a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség második világháborús plakátja fogadta – megjelent Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke, aki ajánlással látta el a művet. Kondor szerint ez a könyv tekinthető egy minilázadásnak. Nem kell, hogy mindig azoknak legyen igaza, akik elhallgattatnak – mondta a rádióelnök. Matúz a könyvben több idézettel igyekezett alátámasztani, hogy magyar történészek is beszéltek a forradalomban zsidókat ért atrocitásról. „Szándékaim szerint arra szerettem volna rávilágítani, hogy David Irving pogromtétele talán valóban elnagyolt kissé, de koránt sincs végérvényesen cáfolva” – írja az antiszemitizmus áldozatainak ajánlott könyv utószavában Matúz.

A beszélgetésen sok minden kiderült a stáb további sorsáról is, köszönhetően Kondor Katalinnak, aki az újságírók feladatát átvállalva kérdéseket is feltett Matúznak és Siklósi Beatrixnak. Például: Matúzék most a Napi Mozaikban készítenek műsort, amit a négy MDF-es tévéskurátor közbenjárására indított el az MTV.

A délelőtti műsort azonban megszüntetik nyáron. (Az MTV szerint takarékossági okokból csak szüneteltetik.) Ezt Kondor nem értette, miként azon is gúnyolódott, micsoda olcsó megoldás, hogy a stáb nem dolgozik majd, de fizetést azért kapnak. (A rádióban tegnap volt egy értekezlet, Kondor részvételével, ahol egy úgynevezett központi rendelkezési állomány létrehozásáról volt szó, ahova azok kerülnének, akiknek nincs munkájuk. Ráadásul takarékossági okok miatt az a veszély fenyegeti az idegen nyelvű főszerkesztőséget, hogy szüneteltetik az adásaikat.)

Legvégül arról esett szó, hogy a szerző nem véletlenül használta a könyvben az SZDSZ–MSZP sorrendet, ezzel is megpróbálva rögzíteni, ami általános vélekedés lehet legalábbis egy viszonylag széles körben: hogy talán a farok csóválja a kutyát.