titoknok Creative Commons License 2004.05.13 0 0 39
És még egyszer, mert még mindig nem volt áttekinthető.
("Repetitio est mater scientiae"):-)))))

Üdvözlöm a titkos találkahelyen a kedves társaságot!

Kedves Akottyabot!

Köszönöm a megtisztelő bizalmat, hogy értesítést kaptam a titkos sarokról.
Mindazonáltal nem teljesen értem, hogy miért volt erre szükség. Ha valaki nem akar belefolyni a Zsoltikás topikon az elmúlt napokban fellángolt vitába, nem ír oda. Beszélgethet a többiekkel a saját tevékenysége topikján, vagy nyugodtan tervezgethet a vásáros-foglalkozós topikon. Úgy látom, Camea a fején találta a szöget: "és mit fogunk titokban csinálni.... " Ez az. Semmi olyanról nincs szó, amit a "nyilvános" topikban nem lehetne megbeszélni. Szerintem ez csak szétforgácsolja az erőket.
Arról nem is beszélve, hogy mennyire titkos ez a zúg?
Ha bárki kíváncsi arra, hogy vajon KovácsOltvas merre jár, csak megnézi az adatait, és máris itt terem. De kit érdekelhet ez? Ki lenne a mumus, aki elől el kellene bújni? Zolady az Indexről, vagy Mrozek a NOL-ról? És ha ők, akkor kit zavar, ha ideírnak? Egyszerűen nem kell rá senkinek se válaszolni. Ennyi az egész. Ez egy kipróbált recept.

Ámbár az tagadhatatlan, hogy nem volt túl szerencsés, ahogy KovácsOltvas betoppant Zoladyék birodalmába. Index-bojkott napján, egy olyan topikot belinkelve, amelyiken előtte már több mint 3 éve, 2001-02-21 óta nem volt hozzászólás.
Nagyon szép, és köszönet illeti azért, hogy vállalta a portálok közötti hírvivő nehéz és hálátlan szerepét, de ott egy kissé mellélőtt, gondolom alapvetően azért, mert előtte nem olvasott az Indexen akkor már egy ideje körözött felhívásról, hogy az Index technikai hátterének hanyatlása miatt egynapos bojkott lett hirdetve.

Amúgy olvasgatva a NOL, az MNO, a Gondola topikjait, látható, hogy az egész akció az MNO-n guminyuszitól (aki az MNO-n régi motoros 10.000 fölötti hozzászólásszámmal, pozitív, empatikus hozzászólásokkal) indult ki. Ő a fő informátor, aki valamilyen - de titkolt - módon közvetlen kapcsolatban van a bankszámlák tulajdonosaival, és ő hozza a napi adatokat. Van ott még egy-két bennfentes (például morcos), a többiek rájuk támaszkodnak.
A három portálon szinte kizárólag csak Mrozek (NOL) hozzáállása a kifejezetten ellenséges, rajta kívül néhányan csak bizonyos fenntartásokat fogalmaznak meg azzal kapcsolatosan, hogy nem átlátható az egész ügy, szeretnének konkrét válaszokat kapni.

Jó példa cselepet (NOL) március 12-i, 95-ös hozzászólása:

" morcosnak és Mrozeknek.

1. morcos,

"MROZEK FOLYAMATOSAN HAZUDIK. A NOL SZÉGYENE, HOGY EZT KÉT NAPJA ZAVARTALANUL MEGTEHETI" - írod.

Arra kérlek, gondold át a következőket.

Indul egy pénzgyűjtő kampány az interneten. Nickneveken író emberek bizonygatják az ügy hitelét, számolnak be információikról stb. A dolog természete szerint nem követelhetsz meg tökéletes bizalmat.

Ha valaki gyanakszik, teljes joggal teszi.

Az sem túl jó megoldás, hogy telefonszámokat és neveket teszel közzé, amelyeken aki akar, érdeklődhet, minden úgy van-e, ahogy írod. Ha túl sokan kezdenek érdeklődni, ezzel akár pokollá teheted egy orvos néhány napját. És miért kívánjuk meg tőle, hogy mondja el ugyanazt mindenkinek egyenként?

Enyhén szólva amatőr szervezés ez. És akárhogy csűrjük-csavarjuk, nem sok különböztet meg egy nemes kezdeményezést egy zseniális szélhámosságtól. Mindkettő sokak szívéhez szóló ügy érdekében indít gyűjtést, de ha sszélhámosságról van szó, és aki szervezte, okos, azt is meg tudja oldani, hogy ne lehessen könnyen leleplezni. (Pl létezzen a telefonszám, azon olyan ember szólaljon meg, aki be van avatva stb.)

2. Másfelől, Mrozek beírásait látva azon gondolkodtam el, valóban ekkora-e a tét?

Legtöbben csak kisebb összeget tudtunk adni. Annyit, amennyit mindenképpen áldozunk nemes célra. Ugyanaz a helyzet, mint egy koldus esetében, aki az utcán kér tőlem.

Nem tudom, nem is akarom eldönteni, hogy valóban az-e, arra a célra gyűjt-e, amit állít. Azért adok, amikor csak tudok, mert sokkal nagyobb annak a morális kockázata számomra, hogy egyszer is visszautasítok valakit, akinek nagyon kell, mint annak a kockázata, hogy egy szélhámos átver.

Ha valakinek van pofája mások emberségén nyerészkedni, nem én fogom elszámoltatni. Remélem, van valahol végső igazság. Remélem, hogy a megsértett erkölcsi rend képes begyógyítani a rajta ejtett sebeket. Ha vallásos nyelven fogalmazom: remélem, hogy ítélkezik felette az Úr.

Utaltam a megadott OTP számlára."

Szintén cselepet írta nem sokkal később a 100-ban:

"Megkerestem a NOL egyik szerkesztőjét, mert arra gondoltam, javítaná az ügy hatékonyságát, ha egy szerkesztőség ellenőrizné az adatokat és hirdetné meg a gyűjtést.

Kiderült: felhívta telefonon a miskolci kórházat. Megtalálta Kocsis Enikőt, és az anyuka elmondta neki is, hogy valóban a megadott OTP számlájukra gyűjtik a pénzt. Kocsis Enikő ugyanakkor nem említette a NOL szerkesztőjének a lovagrendet, a kórház munkatársai pedig nem említették a saját alapítványukat, mint megoldást.

A szerkesztő jelezte nekem: szívesen segítene, de egy lakossági folyószámlára meghirdetett gyűjtést szerinte egy az olvasói tájékoztatásáért felelős szerkesztőség nem támogathat. Nem adhat meg ilyen számlaszámot, és felhívást az adakozásra.

Ilyesmire utaltam, amikor amatőrnek neveztem a szervezést. Ha akár a kórház, akár Kocsisék nyittattak volna egy alszámlát egy nyilvánosan ellenőrizhető alapítványnál, sokkal előbbre tartanának, mert rámozdulna a sajtó.

Magánemberként, álnéven fórumozva és különösebb felelősség nélkül ismételten mindenkit bátorítok, hogy ne legyen rest akármilyen kis összeget a megadott OTP-számra befizetni. Ez esetben is igaz, hogy sok kicsi sokra megy. Természetesen semiféle felelősséget nem vállalok azonban, mert nem fogom ellenőrizni a pénz sorsát. A sajátomét sem, amit már befizettem.

Szintén mai információm: már 1,9 millió forint van azon a számlán. Zsolti a körülményekhez képest jól van, de a műtét természetesen sürgős."

Tehát más fórumokon is felmerültek kérdések, alapvetően azért, mert valóban látszanak tisztázatlan pontok, amelyekre óhatatlanul előjönnek a tiszta látást kívánó gondolatok, sőt, mindentől függetlenül a természetes érdeklődés, aggódás a kisfiú sorsa iránt.

Kedves akottyabot! Miután, ha nem is tudom én se az elmúlt napokban felmerült kérdések egy részére a választ, de az a véleményem alakult ki, hogy nagyjából rendben van a gyűjtés, én nem is kérdezgetnék itt semmi mást (már csak azért se, nehogy lustának és kedvetlennek találj, hogy nem nézek személyesen utána:)), csak azt, hogy – csatlakozva Cameához - miről is lesz majd szó ezen a topikon?

(Azt már csak így zárójelben írnám, ha legközelebb egy újabb titkos topikot nyitunk, minden leendő résztvevő új e-mail-címmel és új nicknévvel csatlakozzon, hogy ki lehessen zárni az adatoknál való visszakeresést a már bejáratott nickek-nél.)

Végezetül megismételném cselepet-nek a fentiekben idézett hozzászólásából a véleményem szerinti tanulságot:

"Ha valakinek van pofája mások emberségén nyerészkedni, nem én fogom elszámoltatni. Remélem, van valahol végső igazság. Remélem, hogy a megsértett erkölcsi rend képes begyógyítani a rajta ejtett sebeket. Ha vallásos nyelven fogalmazom: remélem, hogy ítélkezik felette az Úr."

Üdvözlettel: minden titkok tudója

PS: minden esetre javasolom felkészülni az illetékeseknek a majdani kérdészuhatagra is, ami akkor fog jelentkezni, amikor megjön a beigért 8 millió forint és továbbra is jönnek még az átutalások és egyszer csak több millió forinttal lesz több a szükséges pénznél. Fel fogják tenni a kérdést - és nem csak Mrozek -, hogy mi lesz a többlettel?