Törölt nick Creative Commons License 2004.05.13 0 0 450
Nem is tudom. HA MEGFIZETNÉK RENDESEN azt a tudóst, és valóban tudós az illető, igenis foglalkozna vele. A saját természetéből adódó tudásvágyától hajtva. Aki a hírnevét félti, és aszerint válogat a (még feltáratlan/kevéssé ismert) témák között, és nem vállal kockázatot hogy esetleg elbukik/téved, nem tudós, hanem "bérmunkás".

Musaic, Te ilyenkor magadból indulsz ki? Nem hallottál még "belső kontrollos" személyiségről? Miért tételezed fel, hogy mindenkinek a külvilág szabja meg a cselekedeteit? A várható "jutalom" vagy "büntetés"?

Egy komoly tudós azért nem nyilatkozna szívesen ilyen témáról, mert nincs róla elég tudományosan értékelhető adat. Intellektuális tisztesség, ha mond ez neked valamit. Arról állítunk valamit, amiről tudunk is. Azt hiszed, hogy attól fognak foglalkozni valamivel, mert megfizetik? Azt hiszed, hogy most vagy valaha is megfizették rendesen, hogy éjjel-nappal, egyfolytában járjon az agyunk? Nem fizet senki túlóradíjat, amikor a kísérlet miatt a tudós 15 órán át dolgozik és napi 5-6 órát alszik heteken keresztül (vagy néha még annyit sem). Azért sem fizetik meg, hogy akár egy hegymászás közben is dolgozik.

Nem a fizetés hajt minket. Mi tudni akarunk, és az emészt minket, hogy meg akarunk oldani bizonyos problémákat. Erre az életünket tesszük rá, sokan még családot sem alapítanak. Akiknek van családja (mint nekem), azokat persze azért valamennyire érdekli, hogy legyen meg egy bizonyos életszínvonal, de nem tipikusan a pénzt hajszoló emberek választják a tudományt mint hivatást. Ők inkább tőzsdeügynöknek vagy bankárnak mennek.

Fizethetnél akár havi tízmilliót is, nem fogok pl. örökmozgó építésén dolgozni, és egyetlen tisztességes tudós sem fog.

Éppenhogy nem "bérmunkások" vagyunk (apropó, amúgy milyen jogon nézed le a bérmunkásokat, hogy nálad ez negatív összehasonlítási alap legyen).

Nevetséges egy alak vagy, Musaic. Olyasmiről beszélsz, amiről lövésed sincsen?

Előzmény: Törölt nick (448)