bb1 Creative Commons License 2004.05.12 0 0 1019
A sziv a szemelyiseg kozpontja. Nem az izomdarabrol beszelek, ami a vert pumpalja, hanem a bibliai szivrol, bocs. Roviden, innen szarmaznak a szemelyiseget meghatarozo indulatok, a jo, a gonosz, a bun is.

Pl. ha valakiben van egy elvakult indulat, es rendszeresen azert jon a forumra vitazni, hogy lejarasson mindent, ami Istennel vagy az oveivel kapcsolatos, annak a sziveben van a gond. Ha nem az igazsag keresese, hanem a megatalkodott gonosz indulat szabadjara eresztese vezerli.
Van ilyen egy jopar.

A biblia szerint szivvel szeretunk, es szivvel hiszunk.
Az ember lathatatlan lenyenek kozpontja, a fo donteshozo helye a sziv.
Szivvel tudsz jol feleseget valasztani pl., hit es lelkiismereti kerdesekben donteni, stb.

Ugye te sem elmevel, nem az agyaddal szeretsz?

Ha peldaul adsz a szegenynek (es nem szamitasbol vagy kepmutatasbol), azt mondja majd, hogy jo szived van, joszivu vagy.

De nem vagyok en valami tanito, inkabb adok nehany peldat az irasbol:

Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében.

De még most is így szól az Úr: Térjetek meg hozzám teljes szívetek szerint; bőjtöléssel is, sírással is, kesergéssel is.

Ez az a szövetség, melyet kötök velök ama napok után, mondja az Úr: Adom az én törvényemet az ő szíveikbe, és az ő elméjökbe írom be azokat,

A jó ember az ő szívének jó kincséből hoz elő jót; és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincséből hoz elő gonoszt: mert a szívnek teljességéből szól az ő szája.

Math azt fogja mondani, hogy sziv=erzelem, de a bibliai antropologia szerint NEM IGY VAN. (A materialista felfogas szerintem hamis, arrol nem vitatkozom.)
Az erzelem a lelekben van, es tunekeny, mulando. A sziv melyebben van, es az egesz szemelyiseget meghatarozza, nem pillanatnyi.
Oriasi kulonbseg. Erzelemmel nem tudok hinni, csak szivvel. A szeretetem ha csak erzelem, akkor arra nem tudnem alapozni pl. hazassagot, mert az erzelem egy pillanat alatt megvaltozhat.
De ha a szeretet a szivemben van, akkor arrol mondja pl. a szeretethimnusz, hogy:
A szeretet sok vetket elfedez, a szeretet nem roja fel a gonoszt, .. mindent eltur, soha el nem fogy.

Előzmény: Törölt nick (1004)