Mijo Creative Commons License 2004.05.08 0 0 16

Újra nyomoznak a Till-ügyben
PNOnline [2004-05-08]
Bűnügy

Új szálat találtak a négy éve eltűnt bajai kisfiú után kutató rendőrök. A nyomozók közül többen is úgy vélik, hogy ezt a verziót követve feltárhatják végre az igazságot Till Tamás ügyében.

A bajai rejtély alaptörténete közismert: 2000. május 20-án, vasárnap 9 óra 20 perckor távozott szülei lakásáról az akkor 11 esztendős kisfiú. Azzal ment el egy világoskék kempingkerékpárral, hogy a parkerdei Vadasparkban lovagol. Szüleinek azt ígérte, hogy 13 órára hazaér. Nem így történt: azóta senki sem látta. A kerékpárját néhány hét múlva megtalálták, a fiúnak azonban nyoma veszett.

2001. február 11-én, ismeretlen férfihang hívta fel Tamás édesanyját. Közölte, hogy a gyermek él, ő pedig tudja, hogy hol tartózkodik. Majd letette a telefont, és soha többé nem jelentkezett. Fél év múlva, 2001. októberében rendőrök túrták fel a Bokodi úti szeméttelepet. A kisfiú holttestét keresték, de sem azt, sem ruháit nem sikerült fellelniük. Azért rendelték el a kutatást, mert egy 42 esztendős bajai férfi került „képbe” az ügyben. Az ő barátnőjének elásott holttestét találták meg egy bajai tanyán. A bizonyítékok hatására Sz. János megtört és vallomást tett: elmondta, hogy ő ásta el a nőt. Hetekkel korábban összeveszett vele, megverte és reggelre meghalt a barátnő. A férfi szabadulni akart a holttesttől, ezért sógorával elhantolták az udvaron a tetemet. A nyomozók jó ideig úgy vélték, Till Tamás eltűnéséhez is köze lehet a férfinek. Ezt erősítette, amikor Sz. János beismerő vallomást tett: megölte és elásta a kisfiút a szeméttelepen. Tőle függetlenül ugyanilyen vallomást tett a sógor is. Még a részletek is egyeztek. Csakhogy a holttest nem került elő, a férfiak pedig utóbb visszavonták vallomásukat.

Lapunk információi szerint a nyomozás most talán egy újabb szálon eredménnyel kecsegtet. Részleteket nem közöltek a rendőrök, de megtudtuk, hogy a családhoz közel álló, középkorú férfi került gyanúba. Azt gondolják ugyanis a nyomozók, hogy homoszexuális, sőt pedofil hajlamú. Annak ellenére vélik ezt róla, hogy a környezete nem ilyennek ismeri. Néhány rendőr mégis úgy gondolja, hogy valamilyen formában köze lehet Tamás eltűnéséhez. A rendőrségen is megoszlanak ugyanakkor a vélemények: nem mindenki hisz az új szálban. Vannak, akik továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a barátnőjét elásó – azóta már elítélt – ember lehet a „kulcs” a bűnügyben.

Tudósítónktól"