AugustvonMackensen Creative Commons License 2004.05.07 0 0 707
kedves Mr.Q.!

azt állítod:

"Az lenne a logikai okfejtés díszpéldánya, ha azt hoznák ki, amit Hapgood unalomig ismétel is, hogy éppen az érzékeny és kevéssé időtálló anyagokra rajzolt térképek úszták meg az aszteroidák becsapódását, de főleg az özönvizet. :)"

akkor lássunk egy "logikai okfejtést":

Mi kell ahhoz, hogy vmi megússzon egy katasztrófát, és esetleg több ezer évvel is. néhány szempont a teljesség igénye nélkül:
1- legyen könnyen hordozható
2- javítható vagy másolható legyen
3- a fenntartása ne igényeljen komoly erőforrásokat
4- szubjektív tényező

1- azt hiszem, ha menekülésre kerül a sor, akkor lényeges, hogy mi fér be egy csónakba, vagy akár egy hátizsákba. egy könyv egy térkép, vagy egy műszaki leírás azt hiszem nem okozhat gondot. akár egyvilág atlasz sem. persze vihetsz magaddal plazmatv-t is...

2- bármilyen logikai képtelenség is szerinted, de egy könyv fennmaradását ez a pont támogatja leginkább. csak írástudó ember kell hozzá. másolni lehet állatbőrre, fára sziklára, akár fémtárgyakra is. mikor mi van kéznél. festéket számtalant kínál a természet (különösen, ha vki egy botanikai könyvit vitt magával). a másolás technikája persze okozhat minőségi romlást, mint a piri térképnél is láttuk. sőt néha még akkor is "túlélhet egy könyv, ha fizikailag megsemmisül. elég, ha megvan valaki fejében. gondolj pl. a piroska és a farkasra. szinte bárki le tudná jegyezni vmilyen formában. vagy egy matematikus simán lejegyezhetné az algebra alapjait.
Képzeld el ugyanezt egy szuper notebook-kal! szerinted mennyi ideig tudnád replikálni?

3- az előző pontban már érintettük, de érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb hasznos ezköz azonnal használhatatlan lommá válik, mihelyst kikerülsz a civilizált környezetből. vegyük pl. a boeing 737-est, a videokamerát, a vadászpuskát...és egy trigonometria könyvet. szerinted melyiket fogja a lakatlan szigetem az unokád használni?

4- biztosan játszottatok olyat, hogy ki mit vinne magával egy lakatlan szigetre. meglepően sokan választják a könyvet. sok ember tisztában van a tudás értékével, és azzal, hogy ez a könyvekben őrzött tudás és információ nagyon komoly érték, és akár a saját vagy a közösség túlélését is jelentheti.

meg aztán sok ember gondolkodhat hasonlóan logikátlanul mint én...

(szerintem a :( kifejezőbb lenne a végén...)

von mackensen

Előzmény: Mr.Q. (702)