xyz_ Creative Commons License 2004.05.06 0 0 929
"rank hatassal levo, empirikusanigazolhato entitas."

Először is: az igazolás nem vonatkoztatható egy entitásra. Nem lehet egy létezőt igazolni.

Másrészt: mi az, hogy "entitás"? A gravitációs erő azért nem létezik, mert hatással van ugyan ránk, de nem entitás? Hogyan definiálod az "entitást"? A létige használata nélkül kéne definiálni, hiszen a létige meghatározásában használod.

De ha ilyen hangzású létige-értelmezést akarnék beadni egy hívőnek, akkor valószínűleg azt mondaná, hogy nagyon szép pozitivista definíció, de a köznyelv nem pozitivista képződmény, tágabb értelemben használjuk a létigét, és köszöni szépen, ő inkább maradna a köznyelvi értelmezésnél, mert ő speciel nincsen oda a pozitivizmusért. Ehhez a létfogalomhoz képest a köznyelvi létige túl tág, ahhoz képest ez túl szűk. Vagy azt is mondhatja, hogy itt most azokat a dolgokat nevezzük létezőnek, aminek empirikusan igazolható a léte? Jól van, akkor Isten nem létezik, de ezzel nem vagyunk előbbre, mert azt úgyse állítja senki, hogy Isten léte empirikusan igazolható lenne.

Egyébként is: ha nem akarom azt mondani, hogy gravitáció nem létezik, hanem azt akarom mondani, hogy a "létezés" fogalma nincsen értelmezve a gravitációra, akkor Istenre se lesz értelmezett, és fel se tudom tenni a kérdést, hogy létezik-e.

Előzmény: math2 (927)