xyz_ Creative Commons License 2004.05.06 0 0 928
Az, hogy "ŰŰtapasztalataink magyarazataul szolgalo elgondolasokban szerepel, mint entitas", az nem jó. Ki a "mi"? Isten is tapsztalatok magyarázására "szolgáló" elgondolásokban szerepel, mint entitás.

Tisztában vagyok azzal, hogy miként töltheti be a szintaktikai kvantor szerepét a létige, de azért jó, hogy ilyen szépen rámutattál.

Ez a létige-értelmezés, amit itt propagálsz, túl ingoványos az én ízlésemnek. Magyarul azt mondjuk, hogy "a vers hatással van valakire". Ezt a megfogalmazást már tényleg nem tagadhatjuk el a magyar nyelvtől. Sőt, az még csak-csak, hogy a gravitáció nem létezik, de hogy például a gravitációs erő nincs hatással semmire... Ez már megint nem magyarul van.

Egyébként időközben eljutott hozzám, hogy a monizmus posterior dolog. De most így kapásból nem látom, hogy a tapasztali igazoltság mitől lenne egzaktabb a létige értelmezésében.

De folyton csak kritizállak, ahelyett, hogy jobbat próbálnék mondani... :)

A köznyelvből, a józan észből, és a tapasztalatokból kiindulva (ami szerintem a filozófia alapja kell hogy legyen) talán azt a megfogalmazást tartanám kézenfekvőnek, hogy akár ezerféle jelentése is lehet a létigének, engem ez nem érint, ugyanis ha a vallásról van szó, akkor nem Isten lesz a kérdés, hanem már eleve csak azok a kérdések fognak érdekelni, hogy "van-e olyan létező(akármilyen értelemben), amire igaz, hogy...". Mert a vallásokban sem annyi a lényeg, hogy "létezik-e" egy ilyen és ilyen szóval referált dolog, hanem hogy létezik-e olyan dolog, amire igazak bizonyos vallásos állítások.

Szóval, az szerintem csak félreértésekhez vezet, ha rögtön a párbeszéd elején a létige különféle értelmezéseit próbáljuk érvényesíteni.

Mutatom:

"ŰŰhiszik, hogy isten egy entitas, aki hatassal van rank." -- mondod te. Csakhogy ennek a hitnek a jelentése attól függ, hogy mit értünk "isten" alatt. Nem mindegy, hogy a szomszéd kutyáját értem alatta, vagy a diófát a kert végében. Érted, mit mondok... A valóban jelentős kérdések úgy hangzanak, hogy létezik-e olyan akármicsoda, (akármilyen értelemben, akár olyan értelmben, mint egy vers, vagy egy tehén; ez a létige itt az általános kvantor szerepét tölti be) ami mindenható, vagy ami a mindenség teremtője, satöbbi.

Előzmény: math2 (925)