körömpörkölt Creative Commons License 2004.05.06 0 0 494
>Szóval mégiscsak tudnak kapcsolódni... csak egy kapcsoló kell.
Lehet hogy tudnak, lehet hogy nem... Abból kiindulva, hogy "anyagunk" a végtelenségig tovább osztható, tehát tulképp csak valami által összetartott energiamezők vagyunk, nem is tűnik akkora hülyeségnek a multi-énes szollipszizmus. Vagy Berkeley lelkei és a mindent képzelő, vagy legalábbis az empirikusan tapasztalható világot vetítő, ez esetben energiamezőként összetartó felsőbb tudat, isten vagy akármi. És sajnos, igazad van, tényleg csak a projekcióit látjuk, soha nem fogjuk megtapasztalni semmilyen úton a valós lényegét, így talán hülyeség is ezzel foglalkozni, de talán mégsem, mert akkor a valós problémáimmal kellene foglalkoznom, azokkal pedig nem akarok.

>Miért mondana egymásnak ellent a kettő?
Hát, mert utóbbi esetben az érzelmek és gondolkodás valami véletlenszám-generálásra alapuló rendszeresen meghívott függvény lenne, ami sértő az érzelmek magasztosságára nézve.

>Mit értesz az alatt, hogy "matematikára alapuló" lények?
Hát, mindkettőt ami írtál, plusz még azt is, hogy a jól algoritmizált hátterű dolgok valamiért örömérzetet váltanak ki belőlünk.

>Mi az a tudatalatti gondolat?
Én nem tudom, nem tudhatom. Jung talán :)

>magasabb szinten előjönnek az alsóbb szintből nem következő (független) dolgok
Ezen én is nemrég akadtam föl megint. A Goodstein-tétel az a sokszögosztásos hercehurca? Egyszerűen nem tudtam felfogni hogy bizonyos számoknál nem logikusan következik a a területszám. Olyasminek tűnik ez nekem, mint amikor a képernyőfelbontás nem egyezik az álatalam használt osztással, és kóvályognak a pixeleim, tehát mintha igazából a természetes számok valamilyen irracionális számok lennének a természetet ténylegesen meghatározó számokhzo képest. Erre mondják hogy persze, az (e) szám a keresett szám, de én nem látom be, mondjuk a sokszögosztásnál hogy lehet ez.

ürömpörkölt

Előzmény: PapírTigris (493)