klímás Creative Commons License 2004.05.05 0 0 752
pasa

Van úgynevezett fal ütés-hűtés ez úgy működik hogy a falfelületeket a vakolat alatt vékony csövekkel behálózzák (kb. a csövek átmérője 3-4mm egymástól való távolságuk 2-3 cm) esetleg a mennyezetet is, természetesen a külső falakat megfelelően hőszigetelik kívülről.
A pára kicsapódást úgy előzik meg hogy a hűtővíz hőmérséklete mindig a harmatpont felett van (18-20 C) mivel viszonylag magas a víz hőmérséklete ezért van szükség a nagy fal felületekre (illetve „radiátorokra”) ez így működik és ezen már sokkmindent nem kell kitalálni. Ventilátorra sincs szükség mivel a falak sugározzák a hideget (úgynevezett elárasztásos módszer) azt leszámítva hogy a helység pártartalmát nem tudja befolyásolni a legtökéletesebb komfort érzést biztosítja, nincs ventilátor nincs huzat érzés, mikor bemegy az ember egy ilyen házba olyan érzése van mintha csak egyszerűen hűvös lenne a lakás és nem azt veszi észre hogy ezerrel megy a klíma.

Mbazsika

Én 1 szezonon keresztül próbálkoztam mobil klímával, kevés sikerrel. Ha nem kapcsoltam be nem tudtam aludni a melegtől ha bekapcsoltam akkor pedig a zajtól. Egyébként minden mobil klímában belül van a kompresszor ami zajos függetlenül attól hogy gégecsöves vagy kiakasztható kondis,

k2laci

„Sose vennék sima mobil klímát, mert az a kintről beszívott 35C-os levegőt kell, hogy 20-25-re hűtse, míg a mobil split a benti levegőt keringeti, ergo lényegesen takarékosabb”

A klíma nem hozza be a szobába a külső levegőt ha csak nem úgy van alítva azért van szüksége mégis hogy a kondenzátort hűtse az pedig 45 C-os tehát még a 38 fokos levegő is tud rajta hűteni ezután vissza kifújja a szabadba. Azok a mobil splitek a legvacakabbak amelyikeknek csak 1 gégecsöve van ezek úgy működnek hogy az adott szobából szívja a levegőt a kondenzátor ütésére és ezt fújja ki, tehát a helyiségből szépen kiszállítja a levegőt ami mondjuk valamelyest már talán le is van ütve. Mivel a levegő folyamatosan a klímán keresztül áramlik a szabadba a nyílászárok és egyéb réseken pótlódik a kinti talán 37C os levegőből, hát ez tényleg nem gazdaságos és nem is hatékony. Arra nincs adaton hogy ez a légszállítás milyen mérvű depressziót okoz a helyiségben.

Üdv.