math2 Creative Commons License 2004.05.05 0 0 896
xyz:

"Engem a vallások annyiban érintenek, hogy hogyan viselkednek a vallásos emberek. Meg mondjuk maximum még hogy hogyan viselkednek a nem vallásos emberek a vallásokkal kapcsolatban. Ha valaki azt mondja, hogy most megöli az anyámat, mert az istene ezt parancsota, akkor ebből nekem nem az az érdekes, hogy van-e Isten. Ha valaki azt mondja, hogy az adómat az egyháznak adja, akkor ebben nekem nem az érdekes, hogy van-e Isten."

ha teged csak az erdekel, hogy mi erint belole teged, akkor is attetelsen az is kell, hogy erdekeljen, hogy mi van azzal az allitassal, hogy "van isten". azert, mert ok erre hivatkoznak. meg meg masra is. tehat teged eritn az, hogy ez a kerdes eldontheto-e, objektiv-e, es mi ra a valasz, ha eldontheto.

hovatovabb, ha igazuk van, hogy eldontheto, es igaz, es meg a tobbi premissza is, akkor meg raaadasul igazuk is lehet.

tehat teged pozitivan es negativanis erinthet a kerdes ezen keresztul.

" De hogy az emberek milyen elvont gondolatokból hozzák ki a viselkedésüket, az abszolút az ő magánügyük. Tőlem akár kockával is kidobhatják. Remélem, nekem is jogomban állna kockával kidobni, hogy hogyan viselkedjek, és csak a viselkedésem alapján ítélnének meg. Jó, hát én is elvont gondolatokból hozom ki a viselkedésemet, csak mondjuk azokat a gondolatokat értem is."

nagyon is durvan erintene teged, ha az emberek kockaval dobalnak ki a velekedeseiket. te nagyon is alapozol arra, hogy az emberek gondolatrendszereben van nemi racionalitas.

mindenki nagyon sokat epit arra, hogy az embertarsait ertelmes lenyeknek gondolja. es ezen tul is nagyon sok minden fugg ettol.

"Ha nekem egy vallásos ember mond valami állítást amit nem is értek, és nem tudja elmagyarázni nekem, hogy miről van szó, akkor nyilván nem fogok tudni véleményt alkotni arról, hogy igaz-e az állítás, nem igaz? Persze, nincs is rá szükségem, hiszen engem úgyis csak az érint, ami a valóságról szól."

ez eddig igaz.

" Vagyis arról, amit én valóság alatt értek. Amit nem értek, az számomra egyszerűen csak érthetetlen, és ezen túl nem tudok viszonyulni hozzá. Mi alapján is tudhatnék, ha egyszer nem is értem...?"

ami teged erint a kerdesben, es amit te ertesz, az nem az, hogy az, hogy "isten van". ez nem,mert ez szamodra es szamomra ertelmetlen. ez nem egy teny, ez minket neme rint.

minket az a teny erint,h ogy a hivok ezt hiszik. ez mar ertheto teny es erint teged.

az, hogy "a hivok egy szamunkra ertelmetlen dolgot igaznak hisznek", az szamunkra egy ertheto allitas, es igazsaga erint minket.

Előzmény: xyz_ (892)