xyz_ Creative Commons License 2004.05.05 0 0 892
Engem a vallások annyiban érintenek, hogy hogyan viselkednek a vallásos emberek. Meg mondjuk maximum még hogy hogyan viselkednek a nem vallásos emberek a vallásokkal kapcsolatban. Ha valaki azt mondja, hogy most megöli az anyámat, mert az istene ezt parancsota, akkor ebből nekem nem az az érdekes, hogy van-e Isten. Ha valaki azt mondja, hogy az adómat az egyháznak adja, akkor ebben nekem nem az érdekes, hogy van-e Isten.

Aminek köze van a kézzelfogható, valódi dolgokhoz, ahhoz hozzá tudok szólni, és ezek érintenek engem. De hogy az emberek milyen elvont gondolatokból hozzák ki a viselkedésüket, az abszolút az ő magánügyük. Tőlem akár kockával is kidobhatják. Remélem, nekem is jogomban állna kockával kidobni, hogy hogyan viselkedjek, és csak a viselkedésem alapján ítélnének meg. Jó, hát én is elvont gondolatokból hozom ki a viselkedésemet, csak mondjuk azokat a gondolatokat értem is.

Ha nekem egy vallásos ember mond valami állítást amit nem is értek, és nem tudja elmagyarázni nekem, hogy miről van szó, akkor nyilván nem fogok tudni véleményt alkotni arról, hogy igaz-e az állítás, nem igaz? Persze, nincs is rá szükségem, hiszen engem úgyis csak az érint, ami a valóságról szól. Vagyis arról, amit én valóság alatt értek. Amit nem értek, az számomra egyszerűen csak érthetetlen, és ezen túl nem tudok viszonyulni hozzá. Mi alapján is tudhatnék, ha egyszer nem is értem...?

Előzmény: math2 (890)