pernahajder Creative Commons License 2004.05.05 0 0 1810
" Itv. 26. § (2) Ha a vagyonszerző az (1) bekezdés a) pontjában említett lakóház felépítését - legkésőbb a határidő elteltét követő 15 napon belül - használatbavételi engedéllyel igazolja, az illetékhivatal a megállapított, de a megfizetés tekintetében felfüggesztett illetéket törli."

A törlés egy adminisztartív aktus. A bejelentés és törlés elmaradása szerintem nem teremt jogalapot a mentesség megszüntetésére.

Ha a használatbanvételi engedély a 4 éven belül megvan, akkor szerintem érdemes fellebbezni és akár bírói utat is igénybe venni.

A jogalap ebben a bekezdésben van:

"26. § (1) Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:
a) a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzése, ha a vagyonszerző az ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít. A vagyonszerző lakóházépítési szándékáról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az illetékhivatalnál;

A feltételek között a használatba vételi engedély bemutatása nem szerepel. Az sem szerepel a jogszabályban, hogy ha ezt a bejelentést/bemutatást nem teszi meg határidőn belül, a fizetési kötelezettsége feléled.

Fellebbezzetek és a fellebbezéshez csatoljátok a határidőn belüli használatbavételi engedély másolatát.

Előzmény: Törölt nick (1805)