old schachterhand Creative Commons License 2004.05.05 0 0 507
Mit a hét? A hónap baromsága:
(kicsit hosszú, de izgalmas)

Stefan cel Mare, a Moldvai Fejedelemség ötszáz évvel ezelőtt elhunyt uralkodója reinkarnálódott, hogy megteremtse Romániában az "új embert" - legalábbis így hiszik a Világfáklya elnevezésű romániai szekta tagjai.
Ma újra él, mégpedig Athénban Stefan cel Mare (István a nagy), aki 1457-től haláláig, 1504-ig uralkodott az egykori Moldvai Fejedelemségben, s akit annak idején Vlad Tepes (Dracula), Mátyás király vazallusa segített trónra - legalábbis így hiszik azok, akik szektába tömörültek e meggyőződésüktől vezérelve. A reinkarnálódott - Stefan "álnéven" élő - fejedelem ugyanis szerintük spirituális mozgalmat indított, amelynek célja az "új ember" létrehozása.
A Világfáklya eddig Kolozsváron, Piatra Neamton (régi magyar nevén: Karácsonykő), és két al-dunai kikötőben, Brailán és Galacon működik, de alakulóban van a szekta temesvári, zilahi, besztercei és craiovai szervezete. A hívek Szeben megyében "szülőközpontot", amolyan egyetemes szülőotthont kívánnak alapítani, ahol hitük szerint "új emberek" látják meg majd a napvilágot.
A mozgalom mintegy kétszáz hívének ugyanis az a meggyőződése, hogy a titokzatos athéni Stefan nemzetiségére nézve félig román, és arra hivatott, hogy felépítse az új világot, amely akkor születik meg, amikor bolygónk belép a Vízöntő jegyébe. Mindebben a román népnek kiválasztott szerepe van, mégpedig az, hogy új szellemben nevelje a világot.
Erre lesznek hivatottak majd a tervezett szülőközpontokban világra jövő "új emberek", akiknek kötelező lesz vízben születniük, mert a szekta szerint a víz tartalmazza "valamennyi eddigi földi civilizáció emlékezetét". A mozgalom dokumentumai szerint a jövőben csak makkegészséges, testi és szellemi fogyatékosságoktól mentes emberek jönnek majd a világra.
Az első ilyen szülőközpont létrehozása érdekében a Világfáklya egy Nagyszeben környéki faluban már felvásárolt száz hektárnyi területet, amit el is nevezett a Halhatatlanok Kertjének.
A Világfáklya egyébként nonprofit, politikamentes civil szervezetként jegyeztette be magát két évvel ezelőtt Kolozsváron, a működéséhez szükséges pénzt pedig a Tűzvár (Cetatea Focului) elnevezésű kft. biztosítja. Ez utóbbi tevékenységi területe a nyilvántartás szerint "ipari, kereskedelmi és szállítási gépezetek nagybani forgalmazása".
A mozgalom "ideológiája" a keleti tanok és okkult tudományok keveréke. Ennek központi alakja a Világ Uralkodójának nevezett Stefan cel Mare, akinek történelmi érdeme, hogy a XV. században sikeres katonai akciókat indított a Török Birodalom ellen. Különösen dicsőséges volt az 1475-ös racovai ütközet, amelyben a moldvai fejedelem csapatai legyőzték II. Mohamed török szultán hadseregét. Halála után a fejedelmet a moldvai papság és a történetírók nemcsak "Nagynak", hanem "Szentnek" is nyilvánították, szemet hunyva az uralkodó kicsapongó életvitele felett.
A mozgalom hívei ma még szentebb missziót tulajdonítanak a szerintük új testben visszatért fejedelemnek. Eszerint Athénből irányítja mai mozgalmát, Stefan néven jegyzi a Faclia Lumii (A Világ Fáklyája) című folyóiratban megjelenő írásait. Azt mondják, valójában ő a társaság alapítója és szellemi vezére.
Aki pedig netán kételkednék Stefan cel Mare reinkarnációjának történetében, azt a mozgalom tagjai magának a fejedelemnek az ötszáz évvel ezelőtt született végrendeletével szembesítik. Ez egyben jövendölés is, amelyet a román sajtó szó szerint is ismertetett a napokban.
"Magas bojárságotok tudhatja, hogy 47 esztendőn át hordoztam ezt a töviskoronát.(Örök) Nyugodalomra tértem után valamennyien (a halálát leső utódok) megrohanják a mi Moldvánkat, mint a veszett kutyák. Sohasem gondoltatok rá, miért vásik a foguk az idegeneknek erre a földre? Itt, Moldovában a Jóisten nagy titkot rejteget, amelyet a román faj (!) a világ kezdete óta őriz. Ha megrohannak benneteket és (a titkot) nem tudjátok megtartani, adjátok oda az idegeneknek, de ne a szomszédoknak, mert ha a szomszéd idetelepedik, el sohasem megy. Őrizzétek (a titkot), ahogy tudjátok, mától fogva ötszáz éven át, amikor aztán valamennyien visszatérünk és részesülünk (a titok) tudásából" - írta állítólag Stefan cel Mare.