Törölt nick Creative Commons License 2004.05.05 0 0 354

ha valaki egy kísérletsorozatot nem hajt végre saját maga, nem ismeri mások pontos mérési eredményeit és körülményeit, ne feltétlen ugassa le azokat, akik már megcsinálták. Mindössze ez az egyszerű KÉRÉS az, amit hangoztatok.

Na most ugye azt nem gondolod, hogy minden valamikor elvégzett kísérletet minden fizikus megismétel, kezdve Galilei híres ejtési kísérletétől a pisai ferde toronyból egészen a Z bozon előállításáig a gyorsítóban?

Erre nincs időnk: még a történelemben elvégzett és visszaigazolt kísérletek töredékének újra elvégzése is mindenki életét felemésztené, senki nem tudna újat alkotni. Erre való a dokumentáció. Vannak kísérletiek, akik megcsinálják, és ledokumentálják nekünk. Mi elméletiek pedig megbízunk bennük, ha az eredményt reprodukálták mások is, valamint a doksiból kiolvasható dolgok rendben vannak. Valamint a kísérletek alapján megalkotott elméletek lehetőleg más jelenségeket is megmagyaráznak, amiket ugyancsak megfigyeltek, reprodukálható módon stb. A tudomány eredményei keresztül-kasul ellenőrzött összefüggő rendszert alkotnak, ettől ütős az egész. Nem elszigetelt megfigyelésekről van szó.

A tudomány nem magányos harc, hanem közös alkotás.

Tehát amit szajkózol, az egyértelműen hülyeség.

Nekem elegendő, hogy megbízható emberek megcsinálták a szükséges kísérleteket, az eredményekről nem egy esetben (pl. Egely kerék) első kézből értesültem, sőt demonstrálták előttem. A kísérletek eredményei továbbá egyértelműen magyarázhatóak voltak a fizika ismert törvényeivel. A dongók nem repültek, az Egely kereket a hőmérsékletkülönbségből adódó légáramlás forgatta.

Kit ugattam le, aki már megcsinált valamilyen kísérletet korrektül? Tessék, idézz csak egy esetet is!

Musaic, Te csak beszélsz bele a vakvilágba. Amúgy pedig plazmagömböt lehet csinálni mikróba, de ha akarod, gyarapíthatod eggyel a reprodukálások számát, persze kellően dokumentálva, ezzel hasznot hajtasz a tudománynak, még ha csak icipicit is (tekintve, hogy már nagyon sokan megcsinálták).

Na jó, most már tényleg elég. Eredj vissza a sufniba, és barkácsolj. Te dumálsz itt kísérletezésről, amikor soha egyetlen korrektul elvégzett kísérlet közelében sem voltál?

Előzmény: Törölt nick (353)