kreativtucsok Creative Commons License 2004.05.03 0 0 313
BÖGRÉS GOMBA TOJÁSSAL

Hozzávalók:

5 deka szárított erdei gomba
25 deka friss gomba
2 evőkanál puha vaj
só és frissen őrölt bors
½ korong camambert (kb.7 deka)
1 nagy maréknyi friss kakukkfű vagy ½ teáskanálnyi szárított
2½ deci + 4 teáskanálnyi tejszín
4 tojás

Elkészítés:

A szárított erdei gombát leöntöm annyi lobogó forró vízzel, amennyi bőven ellepi. Miután 20-30 perc múlva megduzzadt, leszűröm, és apróbb darabokra vágom. A jóízű áztató levet nem öntöm ki, hanem aprólyukú teaszűrőn átszűrőm, és félreteszem. A szárított után jöhet a friss gomba, de előtte bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), hogy miközben ügyködöm, kellően felmelegedjen. A friss gombát megmosom, körömkefével megcsutakolom, és vékonyan felszeletelem.

Ezek után egy közepes méretű serpenyőben gyengéden megolvasztom a vajat, majd beleteszem mindkét fajta gombát. Néhány ág híján hozzáadom a zsineggel összekötött, friss kakukkfüvet (vagy ha nincs, akkor szárítottat szórok hozzá), aztán megsózom és megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és közben csak néha keverem meg, mert a gomba - nagy víztartalma miatt - nem igényel kitartóan figyelmes törődést.

Amíg a kalaposok puhulnak, levágom a sajtdarab kemény héját, és a krémes belső részt szétszedem félkörömnyi miszlikre. Ha ezzel megvagyok, visszatérek a serpenyőhőz. Ellenőrzöm, hogy a gomba puha-e, és ha igen, lekapom róla a fedőt, aztán erősebb lángon elforralom a levét.

A sütéshez előveszek 4 darab, 1½ decis, hőálló bögrét. A gombából kiemelem a friss kakukkfüvet, és hozzákeverek a tejszínt meg kb. 8 evőkanálnyit az átszűrt áztatóvízből. A tejszínes gombához hozzáforgatom a camambert-morzsákat, aztán a keveréket újra megsózom és megborsozom. Igazságosan szétosztom a bögrékben, majd mindegyikbe beleütök óvatosan 1-1 tojást, hogy a sárgájuk szépen egyben maradjon. A tojásokra rákanalazok 1-1 teáskanálnyi tejszínt, és a bögrés gombát beteszem a forró sütőbe 12-15 percre.

Tálaláskor a félretett kakukkfűágakról leszedem a leveleket, apróra vágom, és meghintem vele a bögre-vacsorát. Puha kenyér illik hozzá legjobban, mert azzal az utolsó kanálnyi tejszínes-sajtos gombát is alaposan ki lehet tunkolni.

4 kis adag lesz belőle.