kábelbúvár Creative Commons License 2004.04.29 0 0 365
"Szeretném magamat kipróbálni, de szabadulni akarok az itthoni egészségügyből is, annak nincstelenségétől és hierarchiájától" – mondta lapunknak egy 36 éves altatóorvos, aki az uniós csatlakozás után Nagy-Britanniában fog dolgozni. Persze az anyagi megbecsültség is számít, hiszen Angliában tízszer többet keresnek az orvosok.
"Az itthoni kórházakból alapvető eszközök hiányoznak, kint minden szakmai feltétel adott" – hangsúlyozta a neve mellőzését kérő aneszteziológus. Szerinte, mivel a magyar munkaerő nem mobil, nem kell tömeges orvos-elvándorlásra számítani, ám arra fel kell készülni, hogy épp a legképzettebbek és legmotiváltabb orvosok fognak elmenni.
Külföldön is működnek olyan "toborzóirodák", amelyek magyar orvosokat közvetítenek külföldre. Az első ilyen budapesti irodánál eddig félszázan jelentkeztek, az angliai windsori székhelyű Health Resources Internationalnél (HRI) már 150-en regisztráltak. Többségüket nem csak a pénz motiválja – mondta Szekeres Katalin, a HRI igazgatója.
Az orvoshiány az egész Európai Unióra jellemző. Angliában az orvosok 40-50 százaléka külföldi, 2008-ig tízezerrel akarják emelni a doktorok számát. A Magyar Orvosi Kamara a közelmúltban az Európai Orvosok Állandó Bizottságához fordult, hogyan lehetne megakadályozni az elvándorlást. A nemzetközi testület válasza az volt, hogy minden kormány saját felelőssége olyan körülményeket biztosítani az egészségügyi dolgozóknak, amelyek maradásra bírják őket – tudtuk meg Éger Istvántól, a magyar kamara elnökétől.
Az uniós munkavállaláshoz szükséges igazolások kiadásával az egészségügyi tárca foglalkozik. Ahhoz, hogy egy magyar egészségügyis az unióban állást vállaljon, több dolgot bizonyítania kell. Például hogy az elmúlt öt évben három évig folyamatosan gyakorolta a hivatását, nincs ellene folyamatban etikai eljárás, nem követett el fegyelmi vétséget. Fodor Richárd, a hivatal munkatársa közölte: eddig öt kérelmet adtak be hozzájuk, ám csak május elseje után kezdhetik meg az igazolások kiadását.
MH