kábelbúvár Creative Commons License 2004.04.28 0 0 143
Már négymillió kamera sasol Angliában
Négymillió köztéri és beltéri kamerával a szigetország Európa vizuálisan legjobban ellenőrzött állama – írja az Independent. Magyarország kamerás megfigyelésben a nagytestvér Britannia legbuzgóbb kistestvére a csatlakozó államok közül.

Nagy-Britanniában megnégyszereződött három év alatt a megfigyelő kamerák száma – jelentette hétfőn a The Independent című lap egy EU-tanulmányra hivatkozva. Az "Urbaneye" (Városi szem) címmel végzett kétéves felmérés során hét jelenlegi és jövendő EU-tagállamban, köztük Magyarországon tudakolták az emberek véleményét a kérdésről.

A felmérés szerint a britek 90 százaléka, míg a németeknek 48, és az osztrákoknak alig 24 százaléka támogatja, hogy nyilvános helyeken kamerákat szerelnek fel megfigyelési célból. Magyarországon a szigorú adatvédelmi előírások és az adatvédelmi biztos állásfoglalásai ellenére is nő a köztéri kamerák száma. Hazánkban csak a kamera egyértelmű jelölésével lehet képrögzítő eszközt működtetni. Ennek ellenére az Independentnek nyilatkozó Eric Töpfer, a Berlini Műszaki Egyetem kutatója szerint a csatlakozó országok közül Magyarországon terjed leginkább a biztonsági kamerázás – leginkább a növekvő bűnözéstől való félelem miatt.

Az ADT-Sensormatic Kft. megbízásából készült és áprilisban nyilvánosságra hozott magyarországi felmérés szerint a megkérdezettek több mint 50 százaléka úgy tartja, a térfigyelő rendszerek elriasztják a bűnözőket, és közel 90 százalékukat ugyanakkor nem zavarja, hogy a kamerák őket is "szemmel tartják".
hvg.hu