eftárs Creative Commons License 2004.04.27 0 0 581
"Nagy töménységű rákkeltő és idegkárosító méreggel szennyezett salátát talált a Greenpeace az egyik budapesti szupermarketben.
A méreg töménysége csaknem a nyolcvanszorosa volt a megengedett határértéknek.

A környezetvédő szervezet aktivistái kilenc különböző vidéki és fővárosi üzletet vizsgáltak. A frissen vásárolt salátát egy független osztrák laboratóriumban analizáltatták.
„Háromféle növényvédő szert találtak 3 féle salátamintában, közülük az egyik nagy mennyiségű gombaölő szer volt” – mondta Nemes Noémi, a Greenpeace kampányszervezője.
A megengedett határérték két egység. A salátában 159 egységet találtak, ami nyolcvanszoros koncentrációt jelent. A toxikológus orvos azt mondja, hogy ez a gombaölő nagy mennyiségben rákot okozhat, és erős idegméreg lehet. Az érintett üzletlánc szerint mindent megtesznek, hogy kiszűrjék a veszélyes termékeket.
„Az ide beérkező termékek után minden egyes beszállító partnernek rendelkeznie kell forgalomba-hozatalhoz szükséges engedéllyel, ez a permetezési naplót is jelenti” – mondta az üzletlánc kereskedelmi igazgatója.
A földművelésügyi minisztérium szerint a felhasznált gombaölő szert Magyarországon tilos fejes salátára permetezni.
„Amennyiben az előállító megtalálható, abban az esetben a termelőt meg tudjuk büntetni. Az elmúlt évben 39 esetben róttunk ki bírságot, több mint 3 millió forint értékben” – nyilatkozta Elek István, a FVM főosztályvezetője.
Egyelőre sem az üzletláncnál, sem a hatóságok nem tudtak válasz adni arra, honnan származik a mérgezett saláta, és hogyan kerülhetett forgalomba.

Forrás: Karpatia"

Mondjuk nem derül ki, melyik szupermarket volt .
De szerintem egy kutya.