Muster Mark Creative Commons License 2004.04.27 -1 0 272
Jó. Egyébként valóban nehezen hihető, hogy neked áltudományos mémed lenne. Neked szerintem olyan mémed van, ami arra serkent, hogy szeresd és védd a degeneráltakat. Ezt a gondolkodásmódot rövid távon igazolja, hogy - már annyiban szeretnénk legalább a saját mércénk szerint jó embernek tartani magunkat - kétségkívül kutya kötelességünk segíteni a gyengébbeket.

Azonban ez a gondolkodásmód szerintem három ok miatt is tévút.

1. Az a degenerált, aki hülyeségeket beszél, mi több, terjeszt, mi több, ezt agresszíven teszi, és eközben értelmes embereket üldöz el a topicokból (vö: DrLecter vs. idohidepito), korántsem biztos, hogy rászolgál az elesetteket amúgy megillető tiszteletre.
2. De még ha rá is szolgál: korántsem biztos, hogy azzal segítesz neki, ha pátyolgatod, védelmezed, kisegíted megszorult helyzetéből, ha épp kifogytak az érvei. Lehet, hogy azzal segíted a legjobban, ha ilyenkor - mint egy billogot - sütöd az agyába az igazságot és akkora kognitív disszonanciát okozol neki, amekkora csak telik tőled, hogy megváltoztasd és lehetőségedhez képest fejleszd a gondolkodását.
3. A biológiai evolúciót elfogadod. Az evolúció feltétele, hogy létezzen a generációk egymást követő láncolata, létezzenek a véletlenszerű mutációk és letezzenek a szelektáló körülmények, amelyek hatására az előnyös mutációk nagyobb eséllyel kerülnek át a következő generációkba. Ezek a feltételek a földi élővilág esetében fennállnak. DE! Nem csak a földi élővilág ilyen struktúra. LétezHET, sőt, szerintem: létezik a mémek evolúciója is. Ahogy a szavannán is a leglassúbb antilopot eszi meg a gepárd, úgy a mémek evolúciójában is az marad alul a vitában, aki távolabb áll az igazságtól (legalábbis ideális esetben). Ebből a szempontból az index is olyasmi a mémek, mint a földi életközösségek a fajok számára. Itt az indexen is mémek harcolnak egymással, és nem emberek. Az emberek csak hordozói a mémeknek. Amikor lenyomsz valakit egy vitában, nem az embert, hanem a mémet kell pusztítanod. Az embernek jót teszel! Különösen, ha olyan degenerált, primitív mémekről van szó, mint pl a kitaláltközépkor elmélet meg a magyarszittyázás.

Előzmény: Silan (271)