fusim Creative Commons License 2004.04.25 0 0 712
Bocs, hogy így belevágok a topicba, klímnaszerelés kis bátorsággal saját kezűleg ís kivitelezhető! A szakemberes felszerelés ahogy ítt a topicot nézem vastagon meghaladja a berendezés bekerülési értékét. 2003 nyár elején még az első keravill akcíóban vettem 2kW os Chigo noname split légkondért - hálószóbába. Már akkor is sokalltam a felszerelés költségét és bekockáztattam az sk. felszerelését. Szerencsére az alap dolgok le voltak írva rajzolva a melléket telepítési kiskönyvbe. Oldaltávolság, készülékek max távolsága a feltöltött gázmennyiséghez, max szintkülönbség stb. Mivel a hálóba ferde fal van ezért gipszkartonprofilból és kartonból csináltam 1 pofás tartódobozt amire glettelés élvas tapétázas festés után felkerült a beltéri. A kondenzvíz elvezetésére szolgáló cső a dobozon belül a szarufák mellett villanyszerelő csővön távozik és az ereszalján kialakított átvezető lyukon le lett vezetve a talaj mellé kis idomokkal. A beltéri rézcsövei a padlástér irányába kiképzett lyukon lettek kivezetve a tartódobozból az elektromos kábelekkel együtt - még leszedett állapotban célszerű a rézcsöveket lezáró dugókat fellazítani levegővel vannak feltöltve a dugok kicsavarásakor kicsit sziszeg! A kültéri két 50 kilós teherbírásű falitartóra került (33kg) szintén az eresz alá. A távolság pont megfelelő volt a mellékelt 3méteres csöveknek és kábeleknek. A tetőszigetelés mellé befűzésre kerültek a ledugózott száraz hőszigetelt klímacsővek és az elektromos kábelek. A padlástérbe összeköttem a hollandikat és meghúztam. A hajlításoknál 100-as PVC csődarabot használtam, a törés elkerülése végett.
A kültéri bekötése előtt elrendeztem a kábeleket és a mellékelt átvezető elemek felhasználásával lezártam a megbontott ereszalját. A kültérin 2 csőcsatlakozás van ezek gyárilag le vannak dugózva még mielőtt nekiáll az ember kiszedni célszerű ellenőrizni, hogy az imbusz kulcsos csapok elzárt állapotba vannak. Elektromos kábelek bekötve mindkét oldalon rajz szerint - számozással és szinekkel is jelölve. A vastagabb csövet fixre bekötöttem és a vékonybbikat 1-1.5 fordulattal kitekert állapotban hagyva - kulcs bekészítve a hollandin - megnyitottam a vastagabbik kábelhez tartozó gázcsapot. A gáz kinyomta a csőben található levegőt és amikor a szagos anyag megjelent a nyitott hollandinál azt gyorsan meghúztam. Ezután megnyitottam a másik gázcsapot is - a feltöltésre szolgáló csapról a dugót sem kell leszedni és zárva kell maradjon. A gázpalackok szivárgásához használt spray segítségével ellenőriztem a tömítettséget, majd a padlástérben a kötést leszigeltem a mellékelt szigetelőcső darab felhasználásával. A burkolatok is fel lettek szerelve. Elektromos dugasz csatlakoztatva, próbaüzem. A készülék elsőre indult és az idei próbaüzem során sem volt semmi probléma. Hőmérővel ellenőrizve 7C körüli levegőt fúj. Karbantartás: a kültériből ki kell takarítani a szél által behordott faleveleket, nyárfa, virágszirmok egyéb kacatokat szezon előtt mindenképp és 3 havonata ajánlott ismét ellenőrizni Ha sérülés lenne a dobozon célszerű befesteni. A beltéri szűrőbetéteket - havonta kikapcsolt állapotban - kivenni és langyos vízzel kimosni, megszárítani, majd visszahelyezni.
Az itt vázolt lehetőséget mindenki csak saját felelősségre használja fel. Megfelelő szerszámok és felkészültség hiányában nem biztos a siker. Lehet nekem szerencsém volt.
Üdv: Fusi Misi