Zoli999 Creative Commons License 2004.04.22 0 0 1768
Nemrégen találkoztam az alábbi problémával: ki tudná szépen definiálni a különbség fogalmát. Legyen adva A és B, vajon mi az A és B különbsége, a K(A,B)?
Én eddig azt hittem, hogy K(A,B) = A-B, vagy esetleg előfordulhat, hogy mondjuk K(A,B) = max(A-B,0), ez utóbbinak akkor van értelme, ha a különbség netalán negatív lenne, ilyenkor a módosított képlet szerint K(A,B) 0 lesz. Nos nem így van, mint megtudtam a K(A,B) = min(abs(A-B),B).
Lásd illetéktörvény, amely kimondja, hogy amennyiben, lakást vásároltál és korábban eladtad a lakásod, akkor az illetékalap a vásárolt és a korábban eladott lakás forgalmi értékének KÜLÖNBSÉGE.
Ez mondjuk olyan, mintha azt mondanák, hogy az adód 200 ezer Ft, eddig már befizettél 500 000 Ft-ot, akkor fizess még be 300 000-et, pontosabban itt mintha érezték volna, hogy ez túl méltánytalan lenne (mert többet kellene befizetni mint maga az adó) ezért a képlet kegyeskedik megengedni, hogy ilyenkor CSAK 200 000 Ft legyen a befizetendő összeg. Először fellebbezni akartam, de felvilágosítottak, hogy teljesen reménytelen, mert már hosszú évek óta ez a különbség kiszámítási módja.