old schachterhand Creative Commons License 2004.04.22 0 0 480
Kolozsvár első embere tegnap részt vett a városban 11. alkalommal megrendezett kelet-közép-európai vásár megnyitóján. Funar kilenc év után első ízben jött el az Expo Transsylvania kiállítási csarnokba, amit helyi megfigyelők a közelgő önkormányzati és parlamenti választásokkal magyaráztak. A körséta során a magyar pavilont is felkereste. Futólag megtekintette kéttucatnyi cégünk kínálatát, ám miután Kónya László, a kolozsvári főkonzulátus külgazdasági attaséja tokaji borra invitálta őt és kíséretének tagjait, a városvezető megtoldotta a magyarokra szánt idejét, sőt hajlandó volt lapunk kérdéseire is válaszolni.
Funar szorgalmazta a külföldi tőke fokozott szerepvállalását Kolozsváron. Ezen belül Magyarországról – a már itt lévő kis- és középvállalkozók mellett – a nagy cégek érdeklődésére is számítana. Vonzó képet festett Kolozsvár gazdasági helyzetéről, megemlítve a mindöszsze háromszázalékos munkanélküliséget, valamint azt, hogy a spanyoloktól az osztrákokig számos külföldi befektető hozta már ide tőkéjét. Ő és munkatársai – úgymond – mindent megtesznek a befektetőbarát légkör megteremtéséért. Egyúttal gratulált Magyarország EU-tagságához, és örült annak, hogy az unió ezáltal hozzájuk is közelebb kerül.
Reményét fejezte ki, hogy az észak-erdélyi autópályából a Szamos-parti város is profitál majd. Funar szerint a sztráda a magyar határtól két-három év alatt megépülhet Kolozsvárig. Megismételte: főleg a nagy magyar vállalatok érdeklődésére számít. !!Közbevetésünkre, miszerint a magyar olajtársaság romániai központja Kolozsváron működik, ám Mol-töltőállomások létesítését hosszú éveken át éppen ő tiltotta városában, Funar úgy reagált: ezek téves információk.