nemisbéka Creative Commons License 2004.04.21 0 0 262
Ínyenceknek két likőr:

Francia kávélikőr
40 dkg cukor
50 dkg víz
25 dkg kávé
40 dkg alkohol
A kávét 30 dkg forró vízben áztassuk 20 percig, a lecsurgó kávé kb. 20 dkg főtt kávét fog adni, ha nincs annyi, még kell rá vizet önteni. A 40 dkg cukrot 20 dkg vízzel fel kell olvasztani, hozzáadni a kávét és 40 dkg alkoholt, leszűrni és üvegekbe zárni.

Kávélikőr
1 literhez
120 g jó minőségű darált kávé
3,5 dl alkohol
1 vaníliarúd
350 g cukor
3,5 dl víz
Jól záródó edénybe öntjük a frissen őrölt kávét és hozzáadjuk az alkoholt, a megmosott és megszárított citromhéjat és a darabokra vágott vaníliarudat. Lezárjuk az edényt, kicsit összerázzuk, és 1 hétig hagyjuk állni. Minden nap összerázogatjuk az edény tartalmát. 1 hét elteltével elkészítjük a szirupot: egy fazékban vízben feloldjuk a cukrot és lassú tűzön felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd abba az edénybe öntjük, amelyben a kávé van, lezárjuk és kicsit megrázogatjuk. 1 hétig hagyjuk pihenni, és ezalatt is minden nap megrázogatjuk az edényt. Az újabb hét elteltével átszűrjük a likőrt egy kis lyukú szűrőbe helyezett lenvászon darabon (én gézen szűrtem át). Tölcsér segítségével üvegbe töltjük, lezárjuk, és két hónapig hagyjuk pihenni.

Utóbbit megcsináltam, nagyon finom!