EME Creative Commons License 2004.04.20 0 0 474
Hogy ezzel mi bajuk van Brüsszelben?

"Gozner Gertrud
A KORRUPCIÓ MAGASISKOLÁJA
Bélelt borítékokkal és márkás whiskyvel húsz vizsga is elintézhető
[19.4.2004]

Nem szükséges magyarul tudni, hogy elvégezz egy magyar tannyelvű egyetemet – derítette ki a Reporter Incognito forgatócsoportja. Dokumentumfilmjük szerint a romániai egyetemeken kenőpénzzel minden elintézhető.

A Prima tévé titkos forgatócsoportja, a Szemtanúk legutóbbi műsorukban az egyetemeken is eluralkodó korrupciót vették nagyító alá. Titkárnőkkel és professzorokkal beszéltek, akik beleegyeztek, hogy a magukat diáknak álcázó újságírók több tanévet végezzenek egyszerre, csakhogy beiratkozzanak hozzájuk és kifizessék a több száz dolláros tandíjat.

Riportjukból azt derült ki, hogy az országszerte egyre-másra megnyíló magánegyetemeknek nem az a céljuk, hogy átadják a tudást a fiataloknak, hanem egész egyszerűen minél profitábilisabb vállalkozássá szeretnének válni.

A Szemtanúk csoport tagjai körbejárták a romániai állami és magánegyetemeket, hogy kiderítsék, kenőpénzért cserébe lehet-e egyetemi diplomát szerezni, vagy a vizsgákat elintézni. „Munkájuk” során legkevesebb három vizsgát intéztek el ezzel a módszerrel, és egy lépésre állnak attól, hogy egyenesen a harmadéven kössenek ki, miután gyakorlatilag megvették egy egyetemi kar dékánját.

Noha nincs benne a hivatalos tantervben,
a csúszópénz adás leckéjét az évek során mindegyik diák kitanulja – állítják a Szemtanúk, akik szerint pénz és ajándékok segítségével az egyetemi hallgatók vizsgákat tesznek le, szakokat végeznek el és végül diplomához is jutnak.

Még ha túl nagy tudománnyal nem is maradnak a tanuló évek után, az egyetemisták – a jövő hivatalnokai, mérnökei, üzletemberei vagy ügyvédjei – kétség kívül hasznos dolgokat sajátíthatnak el arról, hogyan igazodjanak el a világban.
Például az egyetemen megtanulhatják, hogy kik a megfelelő közvetítők a csúszópénz átadásához, vagy hogy milyen jelek alapján hozza a tudomásunkra a köztisztviselő, mekkora összeg kell legyen a borítékban, hogy megoldja a gondjainkat.
A Reporter Incognito forgatócsoportja ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy nem szükséges magyarul tudni, hogy elvégezz egy olyan egyetemet, ahol az összes tantárgyat ezen a nyelven adják le. Legalábbis erről biztosította őket a kolozsvári Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem titkárnője, aki arra is rábólintott, hogy már két év után is letehetik a licencvizsgákat.

A riporterek humorosnak,
ugyanakkor meglepőnek találták, hogy a kolozsvári Sapientia Egyetemre anélkül lettek volna hajlandók felvenni őket, hogy egy árva szót sem tudnak magyarul. A riportereket az intézmény egyik titkárnője fogadta, aki – szerintük – nem nagyon értette, amit mondtak.

A nyelvi különbségek miatt többnyire tekintettel, gesztusokkal, jelbeszéddel kommunikáltak egymással, és sikerült elérniük, hogy a titkárnő egyenesen a másod- vagy a harmadévre fogadja el beiratkozásukat.

A legmesszebb azonban Zsil-völgye egyetemén jutottak, ahol a titkárnő segítségével három vizsgát is sikerült letenniük úgy, hogy egész félévben az oktatási intézmény felé sem néztek, és természetesen a vizsgákon sem jelentek meg.

Azért esett a forgatócsoport választása a petrozsényi tanintézményre, mert az egyik bukaresti kerület polgármestere, Cristian Popescu (alias Piedone, a PSD helyi alapembere) szintén nemrég ezen az egyetemen záróvizsgázott közgazdaságtanból. A filmesek feltetették magukban a kérdést, hogy egy kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező bukaresti miért pont egy bányászvárosba megy tanulni?

Újabb indokot szolgáltatott az intézmény tesztelésére, hogy Ion Iliescu államelnök itt nyitotta meg ősszel az új egyetemi tanévet. A riporterek azzal keresték meg a Petrozsényi Tudományegyetemet, hogy már rendelkeznek egy diplomával, és szeretnének a menendzsment szak második évére beiratkozni.

A dékán, Ilie Mitran jóváhagyta a kérvényt,
ezzel a Szemtanúk ismét az egyetemisták soraiba léptek. Legközelebb a téli vizsgaidőszakban keresték csak fel az intézményt. Összesen 20 vizsgát kellett volna letenniük, hogy átiratkozhassanak a harmadévre. De a szorgos tanulás helyett ők inkább az egyetem titkárnőjéhez fordultak.

A titkárnő nagyon készségesnek bizonyult, rövid ismeretség után máris elmagyarázta, hogy milyen ajándékokkal kell beállítani a dékánhoz, hogy engedékeny legyen, sőt ő maga járt közben az egyik tanárnőnél, hogy a riporternek ne kelljen letenni az egyik vizsgát.

Hamarosan a kulisszatitkokba is bevezette a Szemtanúkat, miszerint a többség csak közvetítő révén hajlandó a pénzadományokat és egyéb figyelmességeket átvenni. A barátságuk a titkárnővel odáig fejlődött, hogy az személyesen járta végig a tanárokat, hogy kipuhatolózza, melyik mennyiért hajlandó eltekinteni a vizsgától.

Így egy nap alatt a Szemtanúknak három vizsgán is „átmentek”. Lassan közeleg az újabb vizsgaidőszak, de a titkárnő megígérte, hogy azt is elintézi. Hamarosan megkapjuk a menedzsment diplománkat, anélkül, hogy egy könyvet a kezünkbe vettünk volna – állítják a filmesek.

A petrozsényi Tudományegyetemen
R.I.: Milyen tanárok elérhetők? El lehetne intézni?
T.: Igen!
R.I.: Kivel?
T.: A dékánnak vigyetek egy karton Kent cigarettát, és egy üveg…
R.I.: Whiskyt?
T.: Igen. Valami jobb fajtát! A tornaórával kapcsolatban nem tudom, mit mondjak. Vegyetek valamit! Ne menjetek oda üres kézzel!
R.I.: És a többi tantárggyal kapcsolatban? Hol lehet megtudni?
T.: Majd én megérdeklődöm nektek.
R.I.: Ön szerint jó ötlet pénzt adni?
T.: Hát… vannak professzorok, akik elveszik, de hogy is mondjam, csak közvetítőkön keresztül. Nem veszik el a kezedből, mindenki óvatos.
R.I.: Ön nem tudna segíteni nekünk?
T.: Megnézem, mit tehetek.

A dékán nem volt hajlandó elfogadni az ajándékot, ezért ismét a titkárnőhöz fordultak.
R.I.: Jó kapcsolatban van a dékánnal?
T.: Én igen. De még van két személy, akiért közben kell járjak, ezért nem vállalhatok fel még egy harmadikat. Kötelezettségeim vannak!
R.I.: 50 eurót tudunk adni, maximum százat. 100 euró, és akkor már nem adjuk az ajándékot.
T.: Rendben, megpróbálom. Viszont megérdeklődtem a gazdasági elméleteket. A tanár egy nő, Codruta Dura. Holnap reggel itt lesz, és akkor beszélek vele.

Másnap:
R.I.: Most adjam át a pénzt?
T.: Igen, most add át, amit Codrutanak szánsz.
R.I.: Ez a millió az öné…
T.: Rendben. Köszönöm!
R.I.: Ez a millió a tanárnőé..
T.: Jól van!
R.I.: És 50 euró a dékán úrnak..
T.: Igen.
R.I.: Az ajándékot is oda kell adni?
T.: Igen. Közben elintéztem a gazdasági elméletek előadójával. Nem kell elmenj a vizsgára! Holnap 12-kor benéz és beírja a jegyet a naplóba. A tornatanárral kapcsolatban: beszéltem a titkárnőjével, és azt üzeni, hogy vegyél neki egy üveg italt és egy csomag kávét. A többit majd elintézi ő. "