Probatbicol Creative Commons License 2004.04.17 0 0 topiknyitó
2002 decemberében jelentette be a kormányszóvivő, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök javaslatára bizottságot állítanak fel a nemzeti és állami jelképrendszer áttekintésére. A kormány a szakértői bizottság feladatául szabta „a magyar nemzetet és államot megjelenítő intézmények és jelképek megnevezésének, elhelyezésének, a nemzeti és állami ünnepek és protokoll szabályainak, valamint a nemzeti és állami jelképek és ezek használatának rendezett áttekintését”.

A történészek, jogászok, írók és művészek, valamint az egyházak és a határon túli magyarság képviselőiből szervezett tizenhét tagú grémium vezetésére Glatz Ferenc volt akadémiai elnököt kérték fel. A bizottság munkáját 25 tagú konzultációs testület segíti.

A jelképbizottság eddigi tevékenységéről Glatz a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutatási Központja által rendezett múlt heti konferencián beszélt. Beszámolt arról, hogy a bizottság a miniszterelnök kérésére javaslatokat dolgozott ki a kitüntetések rendszeréről, a zászlóról, a címerről, emellett tanulmány készült az ünnepekről, a magyar állami intézményekről. Ami a kitüntetéseket illeti, szorgalmazzák, hogy az egyszeri, pénzjutalommal járó Kossuth- és Széchenyi-díjról a kormány döntsön, az életre szóló, a pénzjutalom nélküli Corvin-lánc pedig államfői kitüntetés legyen, ne pedig miniszterelnöki szintű elismerés.

Lapunk úgy tudja, hogy a magyar nemzetet és államot megjelenítő intézmények elhelyezésével kapcsolatos jelentést a jövő héten tárgyalja meg a kormány. Ezt megelőzően, kedden Glatz Ferenc találkozik Medgyessy Péterrel. Információink szerint a bizottság nem tartja alkalmasnak a budai Várat politikai adminisztrációs központnak. (Mint emlékezetes, Orbán Viktor azt tervezte, hogy egy 2002-es választási győzelem esetén a miniszterelnökséget felköltözteti a várbeli Sándor-palotába.) A jelképbizottság most azt javasolja, hogy az Alkotmánybíróság költözzön a Várba. Az elképzelések között szerepel egy úgynevezett Magyarok Háza kialakítása is a várbeli Szentháromság téren. Glatz korábban szólt a volt hadügyminisztérium palotájának újjáépítéséről. Szerinte ez az épület – a londoni Tower mintájára – a magyar történelmi, állami és nemzeti szimbólumok méltó elhelyezését szolgálhatná.

A bizottság állami politikai-adminisztrációs központnak a Kossuth teret ajánlja. Ennek keretében indítványozzák, hogy a miniszterelnök költözzön ki a Parlamentből, és hivatala a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épületében vagy a Magyar Televízió Szabadság téri székházában, a volt Tőzsdepalotában legyen. Azt is támogatják, hogy a Legfelsőbb Bíróság kapja vissza a volt Kúria, a jelenlegi Néprajzi Múzeum épületét, míg a múzeum az egykori Kilián laktanya épületegyüttesébe költözzön.