Droopy Creative Commons License 2004.04.06 0 0 574
Hetven euró támogatás a magyar gazdáknak minden hektár vagy élőállat után

Magyarország.hu
2004. április 5., hétfő
Az Európai Bizottság a múlt héten eldöntötte, hogy a csatlakozó államok mezőgazdasági termelői mennyi területalapú közvetlen támogatásban részesülnek 2004-ben. Magyarországnak 306 millió euró jut idén, ami gazdánként és 1 hektárnyi termőföldenként vagy élőállatonként 70 eurót jelent.

Az Agrárgazdasági Tanács 2003 augusztusában úgy döntött , hogy hazánk az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert alkalmazza az uniós agrártámogatások kifizetésénél. A csatlakozási szerződés értelmében az új tagállamok gazdái a jelenlegi tagoknak járó közvetlen agrártámogatások egynegyedét kapják meg az első évben, ami aztán évről évre nő, amíg el nem éri a 100 százalékot. Ehhez az egyes államok még hozzátehetnek 30 százalékot, vagyis első évben 55 százalék lesz a magyar gazdák támogatása.

Hetven euró minden hektárra vagy élőállatra

Az Európai Bizottság úgy számítja, hogy Magyarországra ebben az évben 306 millió euró jut. Ez alanyi jogon jár minden termelőnek. A hektáronkénti (vagy élőállatonkénti) támogatás 70 euró lesz minden gazdának az uniós büdzséből. Ehhez társul még az említett 30 százalékos magyar állami kiegészítés; különböző vidékfejlesztési támogatások (háromnegyedrészt EU-pénzből) és különböző piaci támogatás (szintén EU-büdzséből).

Ez cirka 17000 Ft/ha vagy /koponya:)
De sz@r nekik...

Előzmény: rich.mond (573)